Жир – наш друг. А холестерин?: читайте нашу рубрику про здорове харчування

Жир – наш друг. А холестерин?: читайте нашу рубрику про здорове харчування

Триває наша рубрика про здорове харчування. Сьогодні консультантка із правильного харчування Леся Сахнюк розповість про жири. Для чого потрібні жири, якими слід вважати жири правильні, а також – ви такого не бачили й не чули: рецепт найулюбленішого жиру нашої авторки – різновид топленого або пряженого масла – основного джерела вітамінів та корисних жирів.

  • Перш за все розповім, для чого потрібен жир. Відомо, що якщо у людей здорові клітини, тож і тіло людини буде здоровим. Клітинним мембранам користь приносить насичений жир, якого має бути 50 %. Насичені жири покращують роботу головного мозку (мозок на 60% складається з насиченого жиру). Також він потрібен для насичення організму, тобто для зниження голоду, для засвоєння жиророзчинних вітамінів А, Д, Е і К. жири забезпечують ізоляцію нервових волокон, полегшуючи проходження нервових імпульсів, що надходять з мозку. Насичені жири служать харчуванням для м’язових клітин серця, вони необхідні кісткам для ефективного засвоєння кальцію. Вони є джерелом вітамінів. За допомогою насичених жирів печінка захищає нас від несприятливого впливу токсинів, в тому числі й алкоголю та побічної дії ліків. Дуже корисні жири для імунної системи. Частково завдяки жирам, що містяться в вершковому маслі та кокосовій олії, лейкоцити розпізнають та знищують мікробів, а також борються з пухлинами. Не можу не сказати й про користь для ендокринної системи: насичені жирні кислоти передають сигнали про необхідність провести певні гормони, в тому числі інсулін.
  • «Хороші жири» сприяють розвитку, процвітанню організму. І холестерин – один із них. Насправді ми погано почуваємося від вживання в їжу вуглеводів, навіть якщо вони не містять глютену та виготовлені з цільних зерен з високим вмістом клітковини. Цікаво, що потреба людей у вуглеводах практично дорівнює нулю – насправді нам достатньо мінімальної їх кількості. Але людина не може жити без жиру. На жаль, багато людей вважає, що жир та ожиріння, збільшення ваги тіла – це одне й те ж. Та насправді ожиріння та його метаболічні наслідки не мають майже нічого спільного зі споживанням корисних жирів, вони повністю пов’язані з нашою пристрастю до вуглеводів: тістечка, пиріжечки, хліб у великих кількостях, апетитні тортики тощо. Крім того, споживання їжі з високим вмістом холестерину не впливає на його рівень у крові, а нібито наявний зв’язок між високим вмістом холестерину і ризиком серцевих захворювань – велика помилка. Але є  прямий зв’язок між споживанням вуглеводів та ризиком серцево-судинних захворювань. Оливкова олія має бути лише першого холодного віджиму. Соняшникову олію я не вживаю, вона багата Омега-6, а це паралельно запальним процесам.

  • Що таке холестерин? Це жировіск, без якого не обходиться жодна клітина в організмі. З холестерину будуються мембрани і внутрішні структури клітин. Саме на мембранах відбуваються всі процеси, простіше кажучи, все життя клітин. Немає холестерину – немає життя. З холестерину синтезуються стероїдні гормони, в тому числі статеві гормони естроген та тестостерон. Можливо, цим пояснюється те, що статини, що знижують рівень холестерину в крові, також зменшують сексуальність. Холестерин потрібен для когнітивної функції. Наш мозок становить лише 2 відсотки від ваги тіла, але містить 25 відсотків холестерину від загального його обсягу в організмі. Три чверті холестерину організм виробляє сам. І чверть ми отримуємо з продуктами харчування. В кишківнику може всмоктуватися тільки вільний неетерифікований холестерин, тоді як більша частина холестерину в їжі – зв’язаний. Дефіцит холестерину може спричинити погіршення когнітивної функції та пам’яті, особливо в тих, хто дотримується дієти з високим вмістом вуглеводів, низьким вмістом жирів та низьким рівнем холестерину. Велика частина холестерину в організмі в ньому ж синтезувалася і знову всмокталася, тобто це двічі власний холестерин. Для чого це треба? Лише для економії: наш дбайливий організм повторно з’їдає холестерин, який він сам зробив, щоб не ивкидати його марно.
  • Негативна роль холестерину полягає в тому, що він може осідати на стінках судин запускати каскад запальних реакцій, в результаті просвіт судини зменшується і ускладнюється кровоток. Але причиною цьому не сам холестерин, а його окислення в процесі окисного стресу. На рівень стресу впливають прості та рафіновані вуглеводи. Важливо пам’ятати: дослідження показали, що що кількість малих щільних ЛПНЩ-частинок зростає, коли ми їмо рафінований цукор і вуглеводи, наприклад хліб, пончики, цукерки, солодку газовану воду.
  • Мій стиль харчування вимагає вживати якісний жир. Тому розповім про свій найулюбленіший – топлене масло. Це один з найкращих варіантів, воно не містить лактози (молочного цукру), і сухих речовин молока, яке містить звичайне вершкове масло. Його можна спокійно зберігати при кімнатній температурі, а ще воно не димить і не горить навіть на дуже нагрітій сковорідці. Має високу точку диміння, і його легко зробити вдома самому, до того ж недорого.
  • Є топлене або пряжене масло і є ДХІ (різновид очищеного топленого масла, пряжене масло здавна вважалося незамінним продуктом на кухні заможних жителів країн Європи і Азії, після обробки у складі такого масла немає води і сторонніх домішок). Відмінність в часі приготування. Топлене масло буде готове тоді, коли випаде молочний (білковий) осад, а ДХІ – коли цей осад карамелізується через декілька годин на невеличкому вогні, надаючи всьому маслу карамельно-горіхові нотки.

  • Отож, рецепт домашнього ДХІ: Потрібно взяти товстостінну каструлю і наповнити її порізаним несолоним вершковим маслом (найкращим, яке зможете знайти, 82% і вище) до половини. Зазвичай я готую одразу з декількох кілограмів вершкового масла. 2. Розтопити масло на невеликому вогні та підігрівати, поки зверху не почнеться збиратися біла пінка (білок). 3. Топимо, не перемішуючи годину до прозорого бурштинового кольору, і приємного горіхового аромату. Такий золотий продукт підходить для смаження рибки, котлет, сирників, яєчні. Люблю додавати в каву, але про диво-каву з топленим маслом розповім наступного разу.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *