
Рання цибуля, огірки та картопля з’являються на хмільницьких ринках ще коли навіть лежить сніг, і такому вчасному провіанту громадяни можуть завдячувати господарям тепличних господарств. Однак експерти прогнозують погіршення ситуації навколо тепличного бізнесу в Україні, разом із тим розповідають про зростання імпорту овочів з далекої Туреччини. Про причини таких змін повідомляє NEWS Хмільника з посиланням на Agrotrend.
Причиною серйозної загрози для тепличного бізнесу України називають стрімке зростання світових цін на природний газ. Оскільки абсолютна більшість тепличних господарств країни продовжує використовувати газ як основне джерело тепла, а в деяких випадках і для генерації електроенергії, підвищення вартості газу може призвести до зупинки виробництва або банкрутства тепличних підприємств.
- Спотові ціни на газ в ЄС в кінці вересня приблизно в десть разів вище, ніж в цей же час роком раніше за цілою низкою причин. Серед них – різке зростання попиту на газ в Азії, яка активно відновлює економіку після пандемії коронавірусу. Тому скраплений газ з США та інших країн відправляється, переважно, в цей регіон. З іншого боку, російський «Газпром» все літо поставляв лише мінімально законтрактовані обсяги трубопровідного газу в ЄС і не заповнював власні газосховища в Євросоюзі, як зазвичай. Ця стратегія дозволила «розігріти» ринок газу в ЄС і привести до різкого зростання цін на енергоносій.В Україні біржові котирування цін на газ також в кілька разів вище, ніж роком раніше. Тому, навіть якщо подальшого зростання цін на газ для тепличних підприємств і не буде, то вартість генерації однієї гігакалорії тепла восени і взимку 2021 року в 4-5 разів вище, ніж роком раніше, – йдеться в повідомленні.Крім того, у 2021 році імпорт тепличних овочів в Україну продовжував зростати. За перші сім місяців 2021 року імпорт тепличних томатів виріс на 20%. Швидше за всіх нарощували поставки експортери з Туреччини, Азербайджану та Білорусі.
- Навесні 2021 роки мене дуже часто запитували, чому українські помідори продаються настільки дорожче, ніж імпортні? Я пояснював, що український помідор вирощується поруч зі споживачем, тому він смачніший і споживач готовий платити за нього більше. Так, витрати на його вирощування вище через дорогих енергоносіїв, але якщо споживач не захоче платити більш високу ціну, то виробництво стане просто нерентабельним. Адже в Туреччині набагато тепліше, ніж в Україні і обігрів теплиць там або мінімальний, або і зовсім не здійснюється , – пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
- У цьому році, з огляду на високий рівень цін на газ, варто очікувати зниження обсягів виробництва українських тепличних овочів, зсуву початку сезону їх вирощування на кілька тижнів, з метою зниження витрат на обігрів, загального зростання цін на тепличні овочі на ринку і збільшення обсягів імпорту їх з Туреччини, – прогнозують експерти.
На даний момент оптові ціни на тепличні помідори в Україні на 35% вище, ніж роком раніше. У літній же період і навіть навесні ціни на помідори в країні були рекордно низькими для останніх кількох років. Однак, найімовірніше, рівень цін взимку буде вище торішнього, як для українських тепличних овочів, так і для імпортних.
Відповідно, зростання собівартості і рівня цін може привести до скорочення обсягів продажів. А це, в свою чергу, знизить рентабельність тепличного бізнесу і може привести до банкрутств найменш енергоефективних тепличних комбінатів, а також тих, у кого в недостатній мірі налагоджений маркетинг.
Потрібно пам’ятати, що зростання цін на газ зачіпає не тільки Україну. Уже зараз в країнах ЄС і Великобританії скорочуються обсяги вирощування тепличних овочів в найменш теплих регіонах. Відповідно, одним з варіантів вирішення проблеми може стати розвиток експорту тепличних овочів в країни, де рівень доходів населення вище, а споживання не так сильно залежить від рівня цін.