Захворювання ботулізму легше попередити, ніж лікувати

Захворювання ботулізму легше попередити, ніж лікувати

За даними Центру громадського здоров’я України, протягом минулого місяця в Україні
зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень. З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва – домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо.

  • В кожній області наявні запаси протиботулічної сироватки, а хворі отримують всю
    необхідну медичну допомогу. Та ми хочемо запобігти новим випадкам ботулізму і тому
    нагадуємо найважливіше про цю хворобу, – зазначив завідувач ВСП Хмільницький РВ
    ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ» Володимир Бойко.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Викликає
захворювання – токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних,
рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо. Найчастіше причиною
ботулізму стають: зіпсовані в’ялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені
консервовані продукти саме домашнього консервування з м’яса, риби, овочів, грибів.

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати;  зір – нечіткий  або виражене двоїння предметів перед очима. Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми.  У разі повного паралічу дихання людина може померти.

Як запобігти ботулізму?

  • Категорично відмовитися від в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консервів та грибів.
  • Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
  • Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. У разі підозри ботулізму – негайно
звертайтеся до лікаря!

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *