Українці пам’ятають, яким популярним у радянські часи був салат “Мімоза”. Але не всі знають, яка ж насправді країна походження цієї страви. Салат “Мімоза” відноситься до традиційної французької кухні. Готується він із зелених овочів або зеленого салатного листя та варених яєчних жовтків.В оригіналі цей салат заправляється аж ніяк не майонезом, як усі звикли. Для нього французи вигадали найпростішу класичну заправку – соус вінегрет. Французи заправляють цим соусом зелені салати, вмочають у нього сирі овочі або поливають варені.
Заправка вінегрет – це емульсія з чотирьох інгредієнтів: оцту, олії, солі та перцю. Деякі кухарі додають ще й гірчицю. Головне — дотримуватися пропорцій: олії має бути вдвічі більше, ніж оцту.
Вважається, що рецепт салату «Мімоза» виник у 13 столітті, хоча назва була надана наприкінці 18 століття. Типовий салат «Мімоза» містить зварене круто яйце, зелене листя салатів латук і крес, огірок, зелений горошок і заправку вінегрет. Огірки подрібнюють, змішують у глибокій мисці з горошком і салатним листям, заправляють соусом і посипають жовтками, перетертими у крихту.
Проте дехто готує салат «Мімоза» зі стручковою квасолею, спаржею або артишоками. Головна умова — поєднання зеленого і жовтого кольорів, яке є відсиланням до квітів мімози, що рясно цвітуть на півдні Франції ранньою весною.
І ще одна страва, яка є схожою до квітів мімози й не має жодного відношення до «совка». Рецепт фаршированих яєць «Мімоза» було розроблено у паризькій редакції журналу ELLE. Це легка закуска, яка в оригінальному рецепті прикрашається зеленою цибулею.
Що стосується салату «Мімоза» з нашого дитинства, то за непітвердженими даними ця страва з’явилася в срср на початку 70-х. Хто саме її вигадав, достеменно невідомо. Але салат був дуже популярний, і за дефіцитними продуктами, як-от консервована риба, яйця, картопля, морква, майонез – шикувалися довжелезні черги. Хоча, не будемо обманюватись, і цей салат припав до смаку багатьом поціновувачам смачненько поїсти.
Оригінальний рецепт салату “Мімоза”
Інгредієнти:
- пучок зеленого салату –
- гілочка кропу – 5 шт
- 1 куряче яйце
- 5 ч.л. олії
- 1 ч.л. винного оцту
- 1 ч.л. гірчиці
- сіль і перець – за смаком
Приготування:
Листя салату помити, обсушити та крупно нарізати. Кріп подрібнити. Перемішати. Приготувати заправку. Для цього в невелику баночку покласти олію, оцет, гірчицю та спеції. Закрити кришку та потрусити. Скуштувати соус і, якщо потрібно, скоригувати смак.
Яйце відварити круто. Остудити, почистити. Відокремити жовток від білка. Жовток розім’яти виделкою чи протерти через сито.
Листя салату заправити соусом. Зверху посипати жовтком і подавати.
Осучаснений рецепт салату “Мімоза”
Щоб урізноманітнити святковий стіл, подайте салат у гарних скляночках. А щоб зробити його ще й кориснішим, замість консервованої риби додайте варену – бажано червону.
- Для салату використовуйте філе горбуші, лосося, сьомги або форелі. Не треба розрізати рибу на дрібні шматки перед відварюванням.
- Обирайте для приготування картоплю та моркву середнього розміру та невелику цибулину.
Інгредієнти:
- філе лосося – 250 г
- майонез 72% – 150 г
- яйця курячі – 4 шт.
- морква – 2 шт.
- картопля – 2 шт.
- цибуля – 1 шт.
- сіль і чорний мелений перець – за смаком
Приготування:
Добре помийте овочі та поставте їх відварюватися. Промийте рибне філе та розділіть на 2-3 частини. Поставте рибу відварюватися, додавши у бульйон цілу невеличку цибулю та сіль до смаку.
Помийте та поставте відварюватися яйця. Після закипання води варіть їх упродовж 10 хвилин. Готові яйця остудіть та відокремте білки від жовтків. В окремі місткості натріть білки на крупній тертці, а жовтки — на дрібній.
Очистіть від шкірки та подрібніть цибулю. Готову моркву та картоплю натріть на крупній тертці в окремі миски. Відварену рибу подрібніть ножем та розімніть виделкою.
Підготуйте посуд, наприклад, склянки об’ємом 150 мл.
Покладіть на дно склянок натерту картоплю, підсоліть та змастіть майонезом. На картоплю викладіть шматочки риби, трошки подрібненої цибулі та трошки майонезу. Наступний шар зробіть з відвареної моркви, за бажанням, підсоліть та змастіть майонезом. Викладіть на змащену моркву тертий білок. Змастіть майонезом. Останнім шаром стане тертий жовток, який не потребує змащування, оскільки є так званим «капелюшком салату».