З березня на Вінниччині грибами отруїлися 8 осіб, в тому числі й дитина

З березня на Вінниччині грибами отруїлися 8 осіб, в тому числі й дитина

На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів,
до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше грибами урізноманітнюють страви, також
гриби вживають у консервованому вигляді.

Проте водночас гриби є небезпечним харчовим продуктом, який може призвести до
отруєння, а іноді й смерті.

За інформацією Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», з березня цього року по Вінницькій області отруїлися 8 осіб, в тому числі 1 дитина. На щастя, летальних випадів не зареєстровано.

Причини отруєння –  вживання сушених грибів, куплених на ринку, вживання грибів без належної термічної обробки, вживання грибів, куплених з рук.

Дотримуйтеся цих рекомендацій, щоб не стати жертвою “тихого полювання”:

  • В першу чергу слід обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах і на спеціалізованих ринках, де здійснюється санітарний контроль. Адже отруїтися можна не лише отруйними грибами, але і їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
  • Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
  • Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

При приготуванні грибів:

  • Не вживайте сирих грибів.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити
    заготівлі.
  • Вiдiбрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть.
  • Кип’ятіть гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого
    кипіння проваріть гриби ще 15-20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.

Увага! Не годуйте грибами дітей. Також не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – вiд 30 хвилин залежно від виду грибів, які ви вживали.

Симптоми отруєння грибами:

  • запаморочення;
  • сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів;
  • похолодіння рук та галюцинації, розлад або втрата свідомості;
  • порушення дихання, серцевої діяльності.

Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми
отруєння – негайно викликайте лікаря або «швидку допомогу»! Не викидайте залишки
грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в
організм.

 

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *