
Настає золота пора – період заготівлі овочів та фруктів на зиму. Як правильно зберігати яблука і груші, та які фрукти не підходять для зберігання – прочитаєте у нашій рубриці “Зберігаємо правильно”.
Отже, не можна зберігати яблука, що впали... після удару об землю на плодах залишається вм’ятина, в цьому місці вони досить швидко починають псуватися.
Довго не зберігатимуться плоди з темними плямами та тріщинами. На місці уражень швидко розвивається гнилизна. Це плоди, уражені різними хворобами, зокрема паршею.
Яблука, пошкоджені комахами, наприклад плодожеркою. Такі загниють ще швидше, ніж хворі на паршу.
Недорозвинені дрібні плоди краще пустити на сік, вони довго теж не лежатимуть.
Коли і як збирати урожай
Першими прибирайте врожай осінніх сортів, потім – зимових, і останніми – пізньозимових (для них, до речі, навіть бажано, щоб пройшли через невеликі заморозки до мінус 1 градуса, що сприяє прояву забарвлення і набору цукру в м’якоті).
Знімаючи плоди, найчастіше господарі просто тягнуть їх униз. У цьому разі великий ризик відламати шматочок гілки, травмувавши дерево. Крім того, часто відривається й плодоніжка. На яблуку чи груші утворюється невелика ранка, в якій швидко розвивається гнилизна. Тому на зберігання закладайте їх із плодоніжкою.
Беріть плід знизу повною долонею (не пальцями) і, трохи повертаючи і натискаючи на плодоніжку, відривайте разом із нею. Складайте в сітчасті ящики. Урожай краще зберігати невеликими партіями у 2–3 шари.
Ящики з яблуками та грушами перед зберіганням потрібно поступово охолодити. Для цього на день–два поставте їх у холодні сіни або тінисте місце, захищене від нічних опадів. А вже потім опустіть у сховище зі стабільною температурою плюс 4–5 градусів і підвищеною вологістю (при вологості 60–70 відсотків шкірка починає в’янути, і плоди втрачають свої якості).
В жодному разі не зберігайте яблука та груші разом із картоплею, яка виділяє речовини, що сприяють швидкому дозріванню та перезріванню фруктів. При цьому в плодів часом з’являється присмак картоплі та землі. Якщо ж немає можливості зберігати окремо, надягніть на ящики великі пластикові пакети, але не зав’язуйте щільно, а загорніть, щоб був повітрообмін.
Джерело – газета “Порадниця”.