Яка риба є найкориснішою, а яка є загрозою для здоров’я, – розповіли хмільницькі фахівці

Яка риба є найкориснішою, а яка є загрозою для здоров’я, – розповіли хмільницькі фахівці

Рибальство є однією з найдавніших форм господарської діяльності і надзвичайно
популярним у всьому світі й найпоширенішим хобі під час відпочинку на природі. Цей вид діяльності забезпечує роботою близько 60 мільйонів людей у світі.

Про те, яка риба приносить користь нашому організму, а яка загрожує людському здоров’ю, та інші цікаві факти про рибу – розповіли фахівці Хмільницького районного відділі ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб».

Усім відомо що найголовніший компонент в рибі – це риб’ячий жир, який містить
ненасичену жирну кислоту Омега-3.  Але не всі знають, наприклад, про вплив вітамінів, що містяться в рибі, на людський організм.

  • Дієтологи радять замінити у своєму меню м’ясо на рибу, адже риба за кількістю
    білків не поступається м’ясу, зате в ній немає насичених жирів, таких шкідливих для
    організму людини;
  • Вітаміни групи В-В3, В6, В12 – допомагають роботі нервової системи, допомагають
    отримувати енергію і покращувати настрій, а також зміцнюють імунітет.
  • Вітамін D – дуже важливий для кісток.
  • Фосфор в рибі перевищує рівень цієї речовини в яловичині та допомагає підтримувати працездатність нашого головного мозку.
  • Залізо – допомагає боротися з анемією.
  • Амінокислота тирозин  – бере участь у синтезі гормонів.
  • Калій, магній – необхідні нашому серцю.
  • Йод і фтор – їх вміст у рибі робить її максимально корисною для організму люди.

Яка ж риба найкорисніша?

М’ясо коропа  рекомендується при захворюваннях підшлункової залози, а також допомагає метаболізму жиру.
Оселедець допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу, захворювань серця і судин. А от тим, хто страждає хронічними захворюваннями нирок і гіпертонією, включати оселедець у меню варто в обмежених кількостях і з обережністю.
Кілька – чемпіон за вмістом кальцію, адже саме він допомагає нам зберегти білизну зубів,
гарне волосся, міцні нігті.
М’ясо мойви  є корисним  для підшлункової залози та зменшує  кількість холестерину  в
крові, а отже це профілактика серцево-судинних захворювань.
Сом корисний для людей, які страждають на цукровий діабет.
Скумбрія – відмінний захисник серця і судин, помічник вироблення гормонів.
Лосось допомагає розріджувати кров, а отже запобігає утворенню тромбів і знижує
кров’яний тиск.
Вживання в їжу м’яса сьомги допоможе регулювати  обмін речовин і стимулює
мозкову діяльність.

Рибу потрібно вживати не рідше 2-х разів на тиждень. Найкориснішою є приготована на пару риба. Це дозволяє зберегти всі її поживні властивості.

Проте  вживання риби без відповідних правил безпеки є причиною зараження людини
небезпечними  захворюваннями.

Найбільш поширені хвороби риб, що представляють загрозу для здоров’я людей

  • Ботулізм.  Тяжке харчове отруєння, яке виникає внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерії ботулізму. В Україні ж першопричиною ботулізму є риба і рибопродукти домашнього виготовлення, як правило, в’ялені та копчені.
  • Опісторхоз. Поширений вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України. Людина заражається цим захворюванням після вживання в їжу погано термічно обробленої хворої риби. Захворювання характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози. Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ.
  • Дифілоботріоз. Ще одне біогельмінтозне захворювання, додатковими хазями в циклі розвитку яких є риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж. Хворобу спричинюють стьожкові черви, які локалізуються в тонких кишках м’ясоїдних тварин, хутрових звірів, іноді свиней, ведмедів, а також людини. Стьожковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, у нього сильно болить живіт, спостерігаються блювотні позиви, нудота і діарея.
  • Постодиплостомоз. Паразитарне захворювання, яке характеризується чорними плямами на тілі, черевці, зябрах, плавниках риб. Хвороба риб поширена в ріках, водосховищах і ставках. Заражаються прісноводні риби – короп, сазан, лящ, плітка, товстолобик, окунь. Інвазію поширюють птахи.
  • Метагонімоз. Хвороба спричинюється трематодою, що локалізуються в тонких кишках собак, котів, свиней, людини. Проміжними хазяями є прісноводні молюски, а додатковими – риби (в’язь, короп, амурський сом, амурський лящ, краснопірка, карась, товстолобик, пічкур). Трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишківника. У пацієнта спостерігаються висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.
  • Анизакідоз. Хвороба морських риб, спричинюється личинками нематод.  При проникненні личинок гельмінтів в організм людини вони потрапляють у шлунок, травмують слизові оболонки і спричинюють тяжку форму ентериту та алергічні реакції.

Профілактика біогельмінтозів полягає у дотриманні встановлених правил копчення,
соління, заморожування, термічної обробки риби у домашніх умовах та охоплює комплекс
правил.

Як правильно вживати рибу в їжу і не захворіти!

  • рибу треба їсти добре провареною або просмаженою (шматками, готувати не менше 20 хвилин);
  • не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • не варто вживати морожену рибу у вигляді «строганини»/«патанки», корейської рибної страви «хе», а також свіжозловленої («парної») риби;
  • необхідно ретельно мити руки та кухонний інвентар після обробки сирої риби. Не слід
    пробувати на вміст солі сирий рибний фарш;
  • не слід згодовувати котам, собакам і свиням сиру рибу або її залишки.

Фахівці лабораторії наголошують, що за перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Адже вчасно надана допомога – запорука міцного здоров’я кожного хмільничанина.

Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *