Рибальство є однією з найдавніших форм господарської діяльності і надзвичайно
популярним у всьому світі й найпоширенішим хобі під час відпочинку на природі. Цей вид діяльності забезпечує роботою близько 60 мільйонів людей у світі.
Про те, яка риба приносить користь нашому організму, а яка загрожує людському здоров’ю, та інші цікаві факти про рибу – розповіли фахівці Хмільницького районного відділі ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб».
Усім відомо що найголовніший компонент в рибі – це риб’ячий жир, який містить
ненасичену жирну кислоту Омега-3. Але не всі знають, наприклад, про вплив вітамінів, що містяться в рибі, на людський організм.
- Дієтологи радять замінити у своєму меню м’ясо на рибу, адже риба за кількістю
білків не поступається м’ясу, зате в ній немає насичених жирів, таких шкідливих для
організму людини; - Вітаміни групи В-В3, В6, В12 – допомагають роботі нервової системи, допомагають
отримувати енергію і покращувати настрій, а також зміцнюють імунітет. - Вітамін D – дуже важливий для кісток.
- Фосфор в рибі перевищує рівень цієї речовини в яловичині та допомагає підтримувати працездатність нашого головного мозку.
- Залізо – допомагає боротися з анемією.
- Амінокислота тирозин – бере участь у синтезі гормонів.
- Калій, магній – необхідні нашому серцю.
- Йод і фтор – їх вміст у рибі робить її максимально корисною для організму люди.
Яка ж риба найкорисніша?
М’ясо коропа рекомендується при захворюваннях підшлункової залози, а також допомагає метаболізму жиру.
Оселедець допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу, захворювань серця і судин. А от тим, хто страждає хронічними захворюваннями нирок і гіпертонією, включати оселедець у меню варто в обмежених кількостях і з обережністю.
Кілька – чемпіон за вмістом кальцію, адже саме він допомагає нам зберегти білизну зубів,
гарне волосся, міцні нігті.
М’ясо мойви є корисним для підшлункової залози та зменшує кількість холестерину в
крові, а отже це профілактика серцево-судинних захворювань.
Сом корисний для людей, які страждають на цукровий діабет.
Скумбрія – відмінний захисник серця і судин, помічник вироблення гормонів.
Лосось допомагає розріджувати кров, а отже запобігає утворенню тромбів і знижує
кров’яний тиск.
Вживання в їжу м’яса сьомги допоможе регулювати обмін речовин і стимулює
мозкову діяльність.
Рибу потрібно вживати не рідше 2-х разів на тиждень. Найкориснішою є приготована на пару риба. Це дозволяє зберегти всі її поживні властивості.
Проте вживання риби без відповідних правил безпеки є причиною зараження людини
небезпечними захворюваннями.
Найбільш поширені хвороби риб, що представляють загрозу для здоров’я людей
- Ботулізм. Тяжке харчове отруєння, яке виникає внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерії ботулізму. В Україні ж першопричиною ботулізму є риба і рибопродукти домашнього виготовлення, як правило, в’ялені та копчені.
- Опісторхоз. Поширений вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України. Людина заражається цим захворюванням після вживання в їжу погано термічно обробленої хворої риби. Захворювання характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози. Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ.
- Дифілоботріоз. Ще одне біогельмінтозне захворювання, додатковими хазями в циклі розвитку яких є риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж. Хворобу спричинюють стьожкові черви, які локалізуються в тонких кишках м’ясоїдних тварин, хутрових звірів, іноді свиней, ведмедів, а також людини. Стьожковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, у нього сильно болить живіт, спостерігаються блювотні позиви, нудота і діарея.
- Постодиплостомоз. Паразитарне захворювання, яке характеризується чорними плямами на тілі, черевці, зябрах, плавниках риб. Хвороба риб поширена в ріках, водосховищах і ставках. Заражаються прісноводні риби – короп, сазан, лящ, плітка, товстолобик, окунь. Інвазію поширюють птахи.
- Метагонімоз. Хвороба спричинюється трематодою, що локалізуються в тонких кишках собак, котів, свиней, людини. Проміжними хазяями є прісноводні молюски, а додатковими – риби (в’язь, короп, амурський сом, амурський лящ, краснопірка, карась, товстолобик, пічкур). Трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишківника. У пацієнта спостерігаються висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.
- Анизакідоз. Хвороба морських риб, спричинюється личинками нематод. При проникненні личинок гельмінтів в організм людини вони потрапляють у шлунок, травмують слизові оболонки і спричинюють тяжку форму ентериту та алергічні реакції.
Профілактика біогельмінтозів полягає у дотриманні встановлених правил копчення,
соління, заморожування, термічної обробки риби у домашніх умовах та охоплює комплекс
правил.
Як правильно вживати рибу в їжу і не захворіти!
- рибу треба їсти добре провареною або просмаженою (шматками, готувати не менше 20 хвилин);
- не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- не варто вживати морожену рибу у вигляді «строганини»/«патанки», корейської рибної страви «хе», а також свіжозловленої («парної») риби;
- необхідно ретельно мити руки та кухонний інвентар після обробки сирої риби. Не слід
пробувати на вміст солі сирий рибний фарш; - не слід згодовувати котам, собакам і свиням сиру рибу або її залишки.
Фахівці лабораторії наголошують, що за перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Адже вчасно надана допомога – запорука міцного здоров’я кожного хмільничанина.
Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.