Як запобігти харчовому отруєнню під час війни: поради хмільничанам

Як запобігти харчовому отруєнню під час війни: поради хмільничанам

В місцях тимчасового розміщення евакуйованих осіб не завжди можуть
бути забезпечені повноцінні умови для зберігання харчових продуктів і доступ до
джерел водопостачання у достатній кількості. Тому важливо вчасно виявити
симптоми харчового отруєння. Про те, як запобігти харчовому отруєнню під час перебування в місцях тимчасового розміщення евакуйованих осіб, розповіли у  ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоровꞌя України».

  • Симптоми харчового отруєння можуть бути як легкими, так і дуже
    серйозними, і можуть з’явитися вже через кілька годин або через кілька днів.
    Це залежить від шкідливого патогена, який потрапив до організму разом із
    їжею, – наголосив завідувач відділення Володимир Бойко.

Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є:
– біль у шлунку;
– спазми шлунка;
– нудота;
– блювання;
– діарея;
– підвищення температури.

  • Якщо у людини діарея або блювання, насамперед потрібно пити багато рідини, щоб
    запобігти зневодненню. Якщо виникли серйозні симптоми — пронос з домішками крові, температура вище 38,5°С, часте блювання, діарея понад 3 дні, ознаки зневоднення, у тому числі незначне сечовипускання або його відсутність,
    висока сухість у роті та горлі або запаморочення при вставанні —  треба негайно
    звернутися по медичну допомогу, – зазначили фахівці.

Харчове отруєння простіше попередити, ніж потім лікувати, отже ось 4 кроки для запобігання харчовому отруєнню:

  • Часто мийте руки, посуд і поверхні, де готується їжа.
  • Мийте руки та робочі поверхні до, під час і після приготування їжі. Мікроби можуть залишатися на ваших руках, посуді, обробних дошках і стільниці протягом тривалого часу. Не допускайте перехресного забруднення продуктів.
  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання
    продуктів.
  • За можливості використовуйте окремі дошки та зберігайте сире м’ясо
    окремо від інших продуктів.
  • Ретельно мийте посуд теплою водою із мийним засобом після обробки
    сирих продуктів харчування.
  • Проводьте належну термічну обробку продуктів.
  • Готуйте їжу до потрібної внутрішньої температури, аби знешкодити шкідливі бактерії.
  • Воду також краще прокип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживайте для пиття та приготування їжі бутильовану воду.
  • Те ж стосується сирого молока: перед вживанням краще його перекип’ятити.
  • Правильно зберігайте продукти харчування. Зберігайте продукти в холоді, у холодильнику температура має бути 4°С або нижче.
  • У холодну пору року, коли на дворі мороз, продукти можна зберігати в неопалюваному приміщенні, якщо немає холодильника.
  • Головне, – не вживайте продукти, що швидко псуються та які зберігалися без холодильника, після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися!

Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *