Як вберегтися від дизентерії: фахові поради

Як вберегтися від дизентерії: фахові поради

Літній сезон підвищує ризик виникнення небезпечних захворювань, яких легко
можна уникнути, дотримуючись правил гігієни. Серед таких захворювань – дизентерія
(шигельоз), яка передається від людини до людини.

Шигельоз — інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.

Найбільшу сприйнятливість до шигельозу мають діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у 4,3 раза вища, ніж у дорослих.

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Інкубаційний період шигельозу триває 2-3 доби, інколи зменшується до 2 годин або продовжується до 3–10 днів. Тяжкість перебігу залежить від рівня гарячки, інтоксикації,
інтенсивності діареї.

Гострі явища на тлі лікування стихають за 2-3 доби, у разі середньої тяжкості перебігу — на 4-5 добу. Клінічне одужання настає до кінця 2-го тижня.  Вакцини від шигельозу немає.

Головна причина дизентерії – це порушення правил особистої гігієни. Тому правило № 1 для профілактики дизентерії  – мити руки з милом після відвідування туалету.

Інші важливі правила для профілактики дизентерії:

  • Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та ії приготування;
  • Не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не
    перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
  • Перед вживанням молока та молочних продуктів, які ви придбали на ринках,
    обов’язково проведіть термічну обробку;
  • Не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
  • Для пиття і приготування їжі використовуване лише питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кіп’ятіть;
  • Ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою; перед вживанням дітьми – обдайте окропом;
  • При виявленні симптомів хвороби не займетесь самолікуванням, а негайно звертайтесь за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

БАЖАЄМО ЗДОРОВ”Я!

За інформацією відокремленого структурного підрозділу Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ».

Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *