
Фахівці головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звернулися до хмільничан з нагадуванням про необхідність дотримання основних правил профілактики харчових отруєнь під час святкування новорічно-різдвяних свят.
У повідомленні зазначається, що неприємні відчуття у шлунку, кишкові розлади, переїдання і харчові отруєння є найтиповішими наслідками тривалих святкувань. Масна їжа, велика кількість солодощів та алкогольні напої провокують виникнення важких захворювань як з боку шлунково-кишкового тракту, так і з боку серцево-судинної системи.
Тож для того, щоб свята залишилися лише приємними спогадами, а не зверненнями до лікарів, ось поради:
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- при купівлі продуктів харчування обов’язково звертайте увагу на строк придатності;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
- уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику;
- перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки;
- після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць не забувайте вимити руки, перш ніж контактувати з іншими продуктами;
- вживайте страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
- зберігайте салати без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу, заправляйте безпосередньо перед вживанням;
- пам’ятайте, що кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
Ілюстративне фото – Online.UA.