
Дедалі частіше смородину в Україні вирощують не заради ягід, а заради бруньок. Цей вид бізнесу прийшов до нас із Європи, який там існує уже не одне десятиліття. Тож і в нас “бізнес на бруньках” стає більш поширеним.
Сьогодні оголошення про закупку бруньок можна зустріти на всіх популярних дошках аграрних оголошень. Здебільшого ці бруньки йдуть на виготовлення алкогольної настоянки під назвою «контабас».
Вартість смородинових бруньок може варіюватися від 300 до 1000 грн за літр, але ціна змінюється залежно від поточних потреб.
Однак контабас – не єдиний вид продукції, яка потребує смородинових бруньок. У сусідній Польщі дуже багато господарств вирощують смородину заради бруньок, які відправляють у Францію для парфумерної промисловості. У Франції готовий екстракт з бруньок чорної смородини вроздріб коштує 700 євро за 50 грамів продукції.
- Збирати смородинові бруньки можна майже з будь-яких сортів, але найкращий сорт «Ювілейна копанева», бо на ній виростає найбільша кількість бруньок. Вік куща може бути будь-який, головне щоб бруньки містили побільше олії і мали приємний запах. Найкраще збирати бруньки весною, коли вони вже досить добре набухли, але листочки з неї ще не вилізли. Однак можна це робити упродовж осені-зими, – пишуть у журналі практичних порад для агрономів.
Проте бруньки дуже швидко пліснявіють, тож зберігати їх можна не більше 2-3 тижнів.
Найкраще продавати свіжі бруньки, але якщо треба якийсь час зберігати то необхідно зберігати їх замороженими, для цього може підійти будь-яка морозильна камера. Але в жодному разі не підходить для зберігання холодильник, адже в холодильнику вони теж покриваються пліснявою.
Зазвичай бруньки продаються не на масу, а об’ємом, тому що більші бруньки, то швидше назбирується необхідний літраж, а відтак і вища рентабельність як роботи, так і з куща.
Цікава стаття