Фета – це солоний сир білого кольору, який виготовляється у Греції з овечого та козячого молока. Це цінний продукт, про користь якого ви прочитаєте нижче, однак мало господинь знають про те, що професійні кухарі використовують в їжу також і розсіл, в якому перебував сир.
Наприклад, розсіл можна використати при приготуванні червоної риби лосося.
- Потрібно покласти червону рибу лосося на деко і полити розсолом. Далі посипати спеціями і залишити на 20 хвилин промаринуватися. Після запікання риба стане вологою, ароматною і дуже ніжною.
- Також розсіл з фети можна додавати під час варіння макаронів і рису. Так вони матимуть виражений вершковий смак.
- Розсіл фети розм’якшує волокна м’яса і риби, що робить їх соковитішими та ніжнішими. Тож якщо хочете запекти курку на Новий рік або інші свята, спробуйте додати трохи розсолу.
Однак варто врахувати, що рідина, де була фета, солона. Можливо, кількість солі та інших спецій треба буде скоротити. А якщо розсолу не достатньо для маринування великої кількості птиці або риби, його можна розбавити водою.
Більше про сир Фета і її користь:
Фета належить до продуктів із захищеним найменуванням, тому таку назву може мати лише той сир, що виготовлений саме у Греції. Навіть якщо інші країни використовують таку ж технологію, назва їх продукту має бути іншою. За вимогами сир фета має включати мінімум 70% молока, що походить від місцевих порід кіз та овець, традиційно вирощуваних у Греції, а також вони мають належати до визначених регіонів країни.
Сир славиться насиченим ароматом і смаком з легкою приємною кислинкою та солоністю. У Греції та загалом країнах Середземномор’я фету настільки обожнюють, що їдять практично щодня. Завдяки тому, що у складі цього сиру немає коров’ячого молока, він легше засвоюється, а також має менший вміст жиру, ніж багато інших сирів.
Сир Фета є джерелом кальцію та калію, містить білок. Цей сир містить он’юговану лінолеву кислоту, яку наш організм може отримувати лише з їжею, бо самостійно вона в людини не виробляється. Також фета допомагає підтримувати роботу кишківника, ще й містить вітамін В6, фосфор, вітамін А.