М’ясо перепілок набагато смачніше, ніж м’ясо курки, індички й кролика. Воно вважається дієтичним і дуже корисним. Але такі птахи є все-таки степовою дичиною, тому з ними потрібно вміти правильно поводитися. Як приготувати перепілку, щоб страви з неї вийшли по-справжньому соковитими, ніжними та смачними?
Перепілки завжди вважалися делікатесом, причому дуже корисним, оскільки вони містять багато важливих мікроелементів. Цей сорт у кілька разів перевищує за своїми смаковими властивостями м’ясо домашніх птахів. При правильному приготуванні воно виходить ніжним, соковитим та ароматним. Перепелів можна запікати в духовці, смажити на грилі, сковороді, маринувати, коптити, використовувати для приготування перших страв, салатів. М’ясо добре поєднується з цитрусовими, овочами, зеленню, гострими і солодкими соусами, грибами.
Дуже смачні перепілки, запечені у сметанно-часниковому соусі. Тушки виходять м’якими, соковитими й дуже ароматними.
Перепілки у духовці
Інгредієнти:
3 перепелині тушки;
5 часточок часнику;
5 ст. л. сметани;
половинка лимона або 1 ч. л. лимонного соку;
2 ст. л. рослинної олії;
сіль, перець.
Приготування:
Вимиті і підготовлені тушки витримайте півгодини у маринаді з лимонного соку й солі.
За цей час приготуйте соус: додайте в сметану сіль, перець і пропущений через прес часник.
Ємність для запікання добре змастіть олією.
Викладіть перепелині тушки і змастіть їх за допомогою пензлика соусом з усіх сторін.
Запікайте в духовці при температурі 200 градусів протягом 40 хвилин.
Подавайте, прикрасивши тушки гілочками кропу.
Вишуканий варіант для духовки
Інгредієнти:
4 перепелині тушки;
бекон, опціонально – шинки прошуто
чебрець сушений;
сіль, перець;
шматочок апельсина разом зі шкіркою.
Приготування:
Перепелів вимийте, посоліть, поперчіть, посипте чебрецем, шматочок апельсина покладіть всередину. Залиште на годину в холодильнику, щоб вони просочилися спеціями.
Потім ретельно оберніть тушки скибочками бекону, допомагаючи собі зубочистками.
На сковороді обсмажте птахів з кожної сторони і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте не довше 30 хвилин, уважно перевіряючи, чи не надто вони запеклися.
Подавайте з картопляним пюре і салатом з цикорію.
Перепілки смажені
Інгредієнти:
2 перепелині тушки;
2 головки ріпчастої цибулі;
3 ст. л. оливкової олії (можна замінити будь-якою іншою рослинною);
4 зубчики часнику;
сіль, перець за смаком.
Приготування:
Підготуйте тушки, розріжте їх уздовж хребта на 2 частини.
Часник подрібніть часникодавкою і гарненько натріть ним половинки перепелів.
Натріть сіллю, потім перцем, гарненько змастіть маслом. Залиште м’ясо постояти мінімум 15 хвилин.
У глибокій сковороді розігрійте олію і покладіть половинки тушок. Підсмажуйте їх на сильному вогні з кожного боку до тих пір, поки не з’явиться рум’яна кірочка.
Тепер зменште вогонь до середнього і додайте до перепелів нашатковану півкільцями цибулю.
Накрийте посуд кришкою і тушкуйте 15 хвилин.
Подавайте перепелів до столу гарячими, посипавши дрібно посіченою зеленню.
Перепели, фаршировані грибами
Інгредієнти:
3 перепелині тушки;
1 велика цибулина;
1 середня морква;
100 г грибів (будь-яких, підійдуть як печериці, так і лісові гриби);
сіль, перець;
рослинна олія.
Приготування:
Вимиті цілі тушки натріть сумішшю солі і перцю ззовні та зсередини. Приберіть в холодильник на 1 годину.
Підготуйте начинку: дрібно поріжте гриби, обсмажте у розігрітій олії (5 хвилин) і дістаньте зі сковороди.
Далі підсмажте дрібно нашатковану цибулю, через 5 хвилин додайте до неї натерту моркву, тушкуйте ще протягом 5 хвилин.
Обсмажені овочі і гриби змішайте, трохи посоліть і нафаршируйте ними перепелів, скріпивши черевце зубочистками.
Дно ємності для запікання застеліть фольгою, змастіть олією. Якщо у вас залишилася начинка, рівномірно розподіліть її по листу. Зверху покладіть тушки, прикрийте їх фольгою.
При температурі 200 градусів запікайте дичину в духовці півгодини.
Потім верхній аркуш фольги зніміть і запікайте тушки ще 20 хвилин, поливши їх соком, що виділився.
Подавайте дичину до столу ще гарячою, прикрасивши зеленню.
Смачного.