Як не зіпсувати випускний вечір: поради фахівців Хмільницького міськрайвідділу лабораторних досліджень

Як не зіпсувати випускний вечір: поради фахівців Хмільницького міськрайвідділу лабораторних досліджень
Spread the love

Випуск  – це завжди незабутньо, яскраво, гарно. Незабаром хмільничани святкуватимуть випускні вечори, свято, яке назавжди залишиться в серці кожного з них.

Однак Україна все ще перебуває на адаптивному карантині, – нагадують хмільничанам працівники Хмільницького міськрайвідділу лабораторних досліджень
ДУ «Вінницький обласний лабораторний Центр МОЗ України».

Оскільки в Україні продовжують діяти карантинні обмеження, тому такі урочисті події, як випускні вечори, мають бути проведені з дотриманням усіх карантинних заходів, відповідно до Постанови КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», із змінами, внесеними згідно з Постановами КМУ.
Отже, може бути допустимим проведення урочистої події, зокрема випускного вечора, за умови дотримання всіх протиепідемічних заходів, а саме:

  • наявність засобів індивідуального захисту (в усіх учасників заходу), зокрема
    респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених
    самостійно (якщо захід відбуватиметься в приміщенні);
  • перебування не більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо
    захід проводиться на відкритому повітрі);
  • наповненість залів не більше дві третини місць у кожному окремому залі;
  • розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані не менше, ніж 1,5 метри між сусідніми столиками та не більше як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років).

Разом із тим, необхідно звернути увагу на власне самопочуття. Якщо наявні симптоми
ГРВІ, то краще залишитись вдома та звернутись до лікаря і не наражати на небезпеку
інших, адже здоров’я є найбільшою цінністю.
Також батькам слід пам’ятати, що свято повинно бути безпечним, та потурбуватися про
недопущення спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь, які виникають після
вживання недоброякісних продуктів харчування, питної води та готових страв,
виготовлених як в закладах громадського харчування, так і в домашніх умовах.
Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної
якості, відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології
приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного
температурного режиму. Залучення до приготування страв випадкових осіб, які не
пройшли медичний огляд та не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни.

Щоб свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад
Хмільницького міськрайонного відділу лабораторних досліджень:

  • Влаштовуйте свята в закладах громадського харчування, які провели державну
    реєстрацію потужностей та можуть забезпечити всі необхідні умови: наявність холодної та гарячої проточної води, наявність необхідної кількості технологічного та холодильного обладнання, супровідних документів, що засвідчують якість та безпечність харчових  продуктів та дотримуються всіх протиепідемічних заходів при роботі в умовах адаптивного карантину.
  • Поцікавтесь наявністю у закладі результатів лабораторних досліджень щодо якості
    питної води, яку використовують для приготування страв.
  • Узгодьте святкове меню з адміністрацією закладу, зверніть увагу на відсутність в меню
    заборонених та сумнівних страв в епідемічному відношенні (кондитерські вироби з кремами, яйця та м’ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м’ясні вироби – нижче І ґатунку, кров’яні та ліверні ковбаси, студні, зельци, фаршмаки, гриби, молоко – самоквас, окрошка, морси, сметана, фляжне молоко та м’який сир без термічної обробки, смажені у фритюрі вироби, консерви не промислового виготовлення, нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною, солодкі газовані напої).
  • Не допускайте приготування (копчення, смаження, в’ялення) м’ясних і рибних страв e домашніх умовах, не використовуйте консервів домашнього виготовлення.

Ілюстративне фото – з доступних інтернет-джерел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *