Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, які протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. До них відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи, холера, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А, рота вірусний ентерит тощо.Одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Спека створює ідеальні умови для поширення збудників.
– За минулий рік у Хмільницькому районі на гострі кишкові інфекції захворіли 138осіб та було зареєстровано 2 групові спалахи, під час яких постраждало 14 осіб. Виникненню спалахів сприяло порушення технології приготування та зберігання страв, грубе порушення санітарно-гігієнічних вимог, недотримання правил особистої гігієни, – повідомив завідувач ВСП Хмільницький міськрайонний відділ лабораторних досліджень Володимир Бойко. – За 6 місяців 2020 року спалахів кишкової інфекції на території району не зареєстровано, це насамперед пов’язано з введеними на території району та України карантинними заходами, обмеженням роботи об’єктів громадського харчування, учбових та виховних закладів.
Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій, необхідно дотримуватись простих правил:
–Особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
–Чистоти на кухні. Використовуйте окремий розробний інвентар,кухонні прилади для сирих та готових продуктів.
-Технології приготування страв. Добре проварюйте (просмажуйте) продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу. Окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти.
– Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
– Не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця.
– Мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
– Дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години).
– В жодному разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка.
– Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі.
– Не купуйте страви, якщо маєте навіть найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.
Велике значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має вживання доброякісної води. Вода яка використовується для питних потреб та приготування їжі повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».Використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел.
Небезпеку становить і вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок тощо) намагайтеся не ковтати воду.
Також важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань, має своєчасне виявлення бацилоносіїв, які можуть стати причиною виникнення спалахів, тому всі працівники закладів громадського харчування, відповідно до наказу МОЗ України № 280, обов’язково повинні щороку проходити обстеження на носійство збудників кишкових інфекцій.
Перевірити якісь води, харчових продукті та пройти медичне обстеження можна, звернувшись до ВСП Хмільницький міськрайонний відділ лабораторних досліджень за адресою м. Хмільник, вул. Виноградна, 7.