Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло

Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло

Вимкнення світла завдають багато незручностей, а в літній період без світла можуть псуватися продукти харчування, що може призвести до отруєнь або кишкових розладів. Для того, аби українці підготувалися до вимкнень світла під час блекаутів, міністерством охорони здоров’я сформовано ряд порад.

Як підготуватися до відключення електроенергії?

  • Тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.
  • Холодильні елементи можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.
  • Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.

Що робити, коли вимкнули електроенергію?

  • Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотирьох години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.
  • Продукти, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.
  • Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48.
  • Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

Як діяти після відновлення електропостачання?

  • Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.
  • Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.
  • Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.
  • Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.

Про що ще важливо пам’ятати? 

  • Якщо готувати стільки, скільки можете з’їсти за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків.
  • Закуповуйте лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.

У МОЗ рекомендують переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Альтернатива холодильнику:

  • сумки-холодильники;
  • термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);
  • льох або підвал;
  • термічна  обробка продуктів.

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *