Як на Різдво кутя, так на Великдень яйце було основним ритуальним продуктом. Ним розговлялися на Великдень, у Провідну неділю чи до Вознесіння. Писанками та крашанками обмінювалися при зустрічі. Вони ж були у наших предків основним об’єктом великодніх ігор та розваг. Давні традиції фарбування яєць дожили і до наших днів, тому вже цього тижня господині будуть готуватися до Великодня і обирати для свята все найкраще.
Не лише модним, а й корисним були і залишаються натуральні барвники для яєць. Хоча магазинні дають стійкий та гарний колір, проте містять хімію, яка в процесі варіння може потрапити під шкаралупу.
Різні варіанти фарбування знають вправні господині та використовують різноманітні методики: і замочують у вині та буряковому соку, відварюють у цибулинні, як це робили ще наші бабусі або фарбують за допомогою міцного чорного чи зеленого чаю, а також куркумою, соком червонокачанної капусти, лохиною, бузиною тощо.
Природній варіант — завжди найкраще рішення. Якщо всі стандартні методи вже набридли, спробуйте пофарбувати яйця чаєм карка де. Це дуже просто, а результат справді вражаючий. Незважаючи на те, що при заварюванні чай яскраво-червоний, колір яєць буде від ніжно-блакитного до бузкового — залежить від того, скільки будете тримати яйця у відварі. І найцікавіше те, що кожне яєчко буде відрізнятися від інших.
Для фарбування знадобляться білі яйця з холодильника, але витягнути їх потрібно заздалегідь, щоб вони були кімнатної температури і не потріскалися при варінні. Потрібно ретельно помити їх під проточною водою. Відварити яйця разом з чайною ложкою солі — вона вбереже шкаралупу від непотрібних тріщин. Варіть 10 хвилин після закипання, потім остудіть під холодною водою.
У каструльці треба закип’ятити 400 мл води, додати 60 г чаю каркаде і проварити 10 хвилин. Відвар процідіть. Зручніше для фарбування використовувати невисоку склянку, бо яйця будете опускати по одному, а не всі відразу. Налийте в склянку готову фарбу. Поруч тримайте все необхідне: шумовку з дірочками (можна і столову ложку), паперові рушники (або рушник із тканини, але непотрібний і старий, оскільки каркаде сильно забарвлює тканину), годинник і яйця. За допомогою ложки акуратно опустіть у відвар яйце. Залиште на 1–1,5 хв. Діставши, промокніть рушником, позбавляючись вологи. Важливо: потрібно лише трохи промочувати рушником яйце, а не витирати його, бо зітрете фарбу. І тут починається справжнє диво: після того, як яйце дістали, його колір змінюється — від блідо-блакитного до яскраво-фіолетового. Якщо колір сподобався, можна залишити яйце просохнути. А для більш яскравого кольору потримайте у відварі яйце ще 1–2 хвилини. Але довго в відварі яйця не варто тримати — від цього вони набудуть сіруватого відтінку. Коли крашанки висихають, фарба чудово схоплюється, і тоді вже їх можна змащувати олією, щоб вони блищали. Після фарбування 3–4-х яєць потрібно підігріти знову відвар, він має бути гарячим. Деякі господині додають в натуральні барвники оцет, щоб закріпити колір. Але тут він не потрібен — каркаде містить багато кислоти, тож фарба виходить яскравою і добре тримається на шкаралупі.
В результаті фарбування колір вийде не рівний, а немов би з вкрапленнями та ніжними фіолетовими розводами. Яйця мають такий вигляд, ніби взяті з гнізда екзотичної яскравої пташки.
Підготувала Алла Корнієнко.
Фото – з відкритих інтернет-джерел.