
Нітрати (солі азотної кислоти) – дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у
ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя.
Нітрати входять до складу багатьох добрив, також їх багато і в продуктах гниття
органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні
накопичуватись у воді і продуктах харчування.
Проблема впливу нітратів на організм людини має два аспекти, які взаємопов’язані між
собою. Це їх вміст у питній воді та в харчових продуктах. Підраховано, що більша частина
нітратів надходить в організм людини із питною водою і овочами. Фрукти та ягоди менш
схильні до накопичення цих речовин.
Щодо продуктів тваринного походження, то нітрати можуть міститися в молоці, оскільки
це один зі шляхів виведення їх із тваринного організму. В меншій кількості вони
зустрічаються в м’ясі.
Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів. Така
ситуація характерна і для багатьох населених пунктів Хмільницького району. За результатами досліджень нашої лабораторії, більше 60% шахтних колодязів забруднені понаднормовою кількістю нітратів.
Самі по собі нітрати не приносять великої шкоди для здорової людини, вони швидко
виводяться з організму. Згідно рекомендацій ВОЗ, безпечною вважають кількість 5 мг
нітратів на 1 кг людського тіла. Тобто доросла людина вагою 70 кг може одержувати
близько 350 мг нітратів на добу.
Але при надлишковому вмісті у воді та харчових продуктах, частина нітратів під дією
нітрифікуючих бактерій ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, переходить в
більш токсичні сполуки — нітрити (солі азотистої кислоти). Надходячи в кров, нітрити
взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в речовину – метгемоглобін, що не здатна переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.
Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити
загрозу її переривання і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Дуже чутливі до дії нітритів та нітратів діти грудного віку, бо у них відсутній
специфічний фермент, який протидіє утворенню метгемоглобіну. Саме з цим пов’язане
захворювання немовлят, яке називається дитячою водно-нітратною метгемоглобінемією.
У зв’язку з недосконалістю ферментної системи ризику також зазнають діти від 1 до 3
років.
Дорослі та діти із хронічними хворобами органів травлення (гастрити з пониженою
секреторною функцією шлунку) також знаходяться в групі ризику, оскільки низька кислотність шлункового соку у таких хворих може призводити до накопичення нітрифікуючи бактерій, які здатні перетворювати нітрати в нітрити.
Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами, рекомендуємо:
- Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел
водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді
яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також не
використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні. - Купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях. При купівлі овочів та фруктів вимагайте висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах, ягодах і зелені. При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.
- З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі
добрива.
Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може
призвести до збільшення її токсичності.
Бережіть себе і здоров’я своїх дітей!
За інформацією Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Ілюстративне фото – Інститут геології.