Статистика ботулізму говорить про те, що багато людей ігнорують правила безпечного харчування і приготування їжі, чим наражають на небезпеку не тільки себе, а й своїх близьких чи друзів.
Так, за півроку в Україні зареєстрували 51 випадок ботулізму. Їх «винуватцями» були не тільки в’ялена непатрана, копчена, солена риба, а й домашні консерви.
Щоб захистити себе і своїх близьких, варто пам’ятати, що НЕ МОЖНА вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігались більше року.
Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
При консервуванні варто дотримуватись таких правил:
- ретельно мийте руки перед і під час процедури консервування;
- використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
- кожного разу перед використанням мийте банки у гарячій воді з мийним
засобом, ретельно протирайте їх; - використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
- обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте
їх у безпечній воді.
Пам’ятайте!!! Єдиний безпечний спосіб обробки малокислотних харчових
продуктів — це консервування в автоклаві.
Автоклав — спеціальна важка каструля, яка щільно закривається кришкою, має клапан та датчик тиску. Час приготування їжі може залежати від типу продукту, розміру банки та навіть висоти над рівнем моря. Необхідно виконувати інструкцію до автоклаву і хоча
б раз на рік перевіряти точність датчика тиску.
Про симптоми гострих кишкових інфекцій та як уникнути захворювань – читайте за посиланням:
У Хмільнику та районі значно зросла кількість захворювань на кишкові інфекції, страждають діти
За інформацією відокремленого структурного підрозділу Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».