В Україні проголосили маніфест української кухні: для чого це зробили?

В Україні проголосили маніфест української кухні: для чого це зробили?

В Україні проголосили маніфест української кухні. Таке рішення прийняли з метою розвитку вітчизняного гастротуризму і пошуку нових формул для приготування старих страв. Більше того, українські страви прагнуть популяризувати в усьому світі, оскільки зараз вони сприймаються світом лише як домашні страви.

Маніфест підписали понад три десятки найвідоміших українських шеф-кухарів та представники влади.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко переконаний, що після підписання маніфесту шанси на те, що борщ включать до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, значно збільшаться. Часто борщ відносять до російської кухні, що викликає гарячі дискусії та заперечення в українських кухарів. Наразі українці проводять кампанію із внесення борщу до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

  • Українська кухня є одним із елементів консолідації, адже тісно пов’язана з нашою історією та культурою. Й, безперечно, має свій внесок в усвідомлення національної ідентичності. Вареники, галушки, банош, вергуни, борщ – всім відомі ці українські страви. Вони асоціюється з нашою країною. От взяти хоча б борщ – йому сотні років і рецептура його відрізняється в кожній області. Навіть від сім’ї до сім’ї страва може бути різною. Впевнений, результати підписання маніфесту сприятимуть посиленню української заявки на включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, – сказав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, що цьогоріч американський телеканал CNN склав список з двадцяти найсмачніших супів світу і український борщ потрапив на третю сходинку.

Інші супи, які потрапили до рейтингу:

  • Банга (Нігерія)
  • Суп фо з яловичиною (В’єтнам)
  • Буйабес (Франція)
  • Калду верде (Португалія)
  • Чорба фрік (Алжир, Лівія, Туніс)
  • Суп з креветками (Перу)
  • Гаспачо (Іспанія)
  • Арахісовий суп (Західна Африка)
  • Гамбо (США)
  • Харіра (Марокко)
  • Харчо (Грузія)
  • Ланьчжоуський суп (Китай)
  • Мохінга (М’янма)
  • Менудо (Мексика)
  • Мокека (Бразилія)
  • Сото аям (Індонезія)
  • Том Ям Гунг (Таїланд)
  • Тонкоцу рамен (Японія)
  • Яйла чорбаси (Туреччина)

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України.

Фото – Україна Молода.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *