
У рамках гармонізації законодавства у сфері обігу, безпеки, простежуваності та якості харчових продуктів із чинними в ЄС нормами Верховна Рада може заборонити реалізацію на агропродовольчих ринках грибів, окрім вирощених промисловим способом на підприємствах.
Цей законопроект було зареєстровано у Верховній Раді 1 листопада. А ініціатором його є безпосередньо прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова комітету ВР з аграрної та земельної політики Микола Сольський та шестеро нардепів.
У повідомленні йдеться про те, що з законопроекту також вилучено норму, згідно з якою продаж на агропродовольчих ринках м’яса тварин і птахів, риби, меду, яєць, молока та молочних продуктів, а також продуктів рослинного походження можливий після дослідження державним інспектором або в акредитованій лабораторії, розташованій на території цього самого ринку. А нинішній документ передбачає, що зазначені товари можуть бути допущені до продажу тільки після їх дослідження в акредитованій лабораторії, розташованій на ринку.
Крім того, законопроект №6248 пропонує гармонізувати з нормами ЄС українське законодавство у сфері використання в маркуванні харчових продуктів тверджень про їхню поживну цінність і користь для здоров’я; забезпечення належної простежуваності походження харчових продуктів; контролю їхньої якості та порядку ветеринарних перевірок на кордоні.
Документ упроваджує законодавче визначення низки термінів, пов’язаних із харчовими продуктами, а також приводить у відповідність до чинного законодавства положення з питань державної реєстрації харчових добавок, ензимів та ароматизаторів в Україні й посилює державний контроль і відповідальність за порушення законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів.
Джерело: Інтерфакс-Україна.
Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.