Наприкінці січня у Вінниці відбудеться конференція “Агрокосмонавти 2025: за межами сівозміни”, де вінницькі селекціонери планують презентувати унікальну кукурудзу для місії NASA та SpaceX.
Кукурудза з фіолетовими антоціановими зернами, яка має надзвичайні властивості для харчування космонавтів та астронавтів.
- Антоціани — це потужні антиоксиданти, які позитивно впливають на здоров’я та можуть стати додатковим джерелом корисних речовин у раціоні космонавтів. А сама рослина має високу стійкість до ультрафіолетового випромінювання та сонячної радіації, що робить її ідеальною для вирощування в екстремальних умовах, – інформують аграрії.
Антоціанова суперсолодка Sh2 кукурудза з фіолетовими зернами має:
- Ген цукристості Sh2, що робить її надзвичайно солодкою та смачною.
- Підвищену стійкість до ультрафіолетового випромінювання та посухи порівняно з іншими сортами.
- Антоціани мають ряд корисних для здоров’я властивостей і можуть бути джерелом додаткових антиоксидантів для раціону космонавтів.
Михайло Нагорняк, відомий український селекціонер розповів про участь компанії до програм NASA та компанії SpaceX стосовно адаптації цукрової кукурудзи для космічної місії на Місяць та Марс.
- Мій старший син написав до NASA, до SpaceX Ілона Маска і ще багатьом іншим агенціям, які мають космічні програми. Він розповів про особливості нашої нової кукурудзи, і це їх дуже зацікавило. Отримавши від агенцій перелік вимог та критеріїв, ми почали спілкування з цими організаціями. Їх цікавлять не тільки параметри стосовно адаптації до Марсіанських умов та умов Місяця, де немає щільної атмосфери, а також розміри та вага посадкового матеріалу, необхідні умови для зберігання і транспортування насіння. Чи можлива самореплікація рослини (збір і зберігання насіння для подальшого вирощування без постійного поповнення ресурсів із Землі).
За словами селекціонера, є дуже багато компаній і в Європі, і в США, які проводять схожі дослідження. Вони шукають овочі та різні рослини, які можуть вирощуватись на Марсі.
До речі, кукурудза створена за допомогою ШІ. Найпершою культурою, створеною за допомогою штучного інтелекту, є сорт кукурудзи “Вишиванка”.