У Хмільнику відбудеться День донора

У Хмільнику відбудеться День донора

15 жовтня в Хмільницькій центральній лікарні відбудеться День донора. Донору потрібно мати при собі паспорт.

У разі запитань чи консультацій потрібно телефонувати за номером –  096 964 19 36 (лікар Марина Кондратюк).

Бажаючим стати донорами і врятувати людські життя  варто звернутися в лікарню, що по вулиці Монастирській, 71, адмінкорпус, 3 поверх.

Донорська кров необхідна постійно. Якщо її не вистачає, переносяться операції, вмирають постраждалі в автокатастрофах, за важких пологів гинуть мами, онкохворі не можуть пройти курси терапії тощо. Повномасштабна війна, яку веде росія проти України з 24 лютого 2022 року, критично загострила потребу у донації. Здаючи кров, донори дарують людям шанси на життя — у тому числі, нашим захисникам.

Хто може стати донором крові?

Донорами крові в Україні можуть бути здорові люди віком від 18 років і вагою від 50 кг (у деяких центрах крові приймають із вагою від 55-60 кг). Здавати кров можуть українці, а також іноземці, що мають постійну посвідку на проживання в Україні.

Що рекомендують їсти перед процедурою?

Перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але корисніший для здоров’я донора.

Порція напою обов’язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Легкий сніданок слід з’їсти за 2-3 год до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів. Проте деякі центри крові наполягають на відмові від м’яса та риби напередодні донації – слід уточнити цей момент на етапі планування кроводачі.

Упродовж дня після донації бажано уникати інтенсивних фізичних навантажень, керування автомобілем та іншою технікою, яка потребує підвищеної концентрації.

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *