У Хмільнику та районі зареєстровано 7 випадків захворювання на сальмонельоз

У Хмільнику та районі зареєстровано 7 випадків захворювання на сальмонельоз

Сальмонельоз – інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке
зумовлюється численними серотипами бактерій роду сальмонел і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису і гнояків у внутрішніх органах.

За інформацією відділення епіднагляду та профілактики захворювань Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за перше півріччя 2022 року в  Хмільнику та Хмільницькому районі зареєстровано 7 поодиноких випадків на сальмонельоз серед дорослого населення (рівень захворюваності складає 11,9 випадків на 100 тис.
населення). У порівнянні з аналогічним періодом минулого року захворюваність перевищує в 1,42 рази показник минулого року (за 6 місяців 2021 – 8,4 випадків на 100 тис.).

Як повідомили у відділенні, основними факторами передачі збудників сальмонельозу були харчові продукти: сирі домашні та куплені на ринку курячі яйця, молочні продукти (молоко, сметана) домашнього виробництва та придбані на ринку, м’ясо домашньої курки. У хворих виділено 2 типа сальмонел – Sal. Enteritidis та Sal. typhimurium.

Довідково:

Відомо близько 2000 типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища. Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина має знати, як виявляється це захворювання і як його уникнути.
 Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

   Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів.

ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ ЗАХВОРІТИ НА САЛЬМОНЕЛЬОЗ:

  • не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
  • всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з
    милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після
    відвідування туалету.     Якщо немає умов для миття рук, використовуйте
    вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.

Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *