Наступного тижня у Хмільнику проведуть День донора. Усіх, хто бажає стати донором і допомогти у важкий для країни час – запрошують у Хмільницьку міську лікарню.
16 квітня у Хмільницькій центральній лікарні відбудеться День донора, за адресою: вул. Монастирська, 71, адмінкорпус, 3 поверх.
Донору потрібно мати при собі паспорт.
У разі запитань чи консультацій – телефонуйте 096 964 19 36 (лікар Марина Кондратюк).
Варто нагадати, що їжа, спожита донором перед здачею крові, має надзвичайно важливе значення. Якщо у вас виявлять певні речовини в крові, то її просто не переллють пацієнтам. Лише один горішок, шматочок халви чи ще якийсь дрібний смаколик може все зіпсувати.
Що не рекомендують їсти перед донацією?
Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:
- молочні продукти та яйця – за добу до донації;
- горіхи, фініки та банани – 24 год;
- соління – 24 год;
- ковбасні вироби – 36 год;
- копчена, гостра, пряна та смажена їжа – 48 год;
- буряк – 48 год;
- чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади – 48 год;
- алкоголь, енергетичні напої – 48 год;
- чорниця – 72 год;
- лікарські засоби – 24-72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.
Куріння – ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.
Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4-5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини, у донора може бути важче взяти необхідну кількість крові. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, так як кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.
Що рекомендують їсти перед процедурою?
Перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але корисніший для здоров’я донора.
Порція напою обов’язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.
Легкий сніданок слід з’їсти за 2-3 год до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів. Проте деякі центри крові наполягають на відмові від м’яса та риби напередодні донації – слід уточнити цей момент на етапі планування кровоздачі.
Упродовж дня після донації бажано уникати інтенсивних фізичних навантажень, керування автомобілем та іншою технікою, яка потребує підвищеної концентрації.