
Кінець літа і початок осені по праву вважаються найкращим часом для збирання грибів. На цю пору припадає пік збору всіх відомих їстівних грибів. Однак деякі види з’являються і навесні, і на початку літа.
Попри те, що зараз на Вінниччині ходити в ліс заборонено, активні любителі тихого полювання знають, що є й інші місця, де можна знайти гриби: світлі березові гаї та сосняки, узлісся, галявини, просіки. Але до того, як почнеться період збору грибів, фахівці Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» розповіли все про них: що можна чи не можна робити при їх приготуванні, симптоми отруєння грибами і як правильно надавати першу допомогу при отруєнні.
Розрізняють чотири групи симптомів отруєння грибами:
1 група – отруєння грибами строчками. Виявляється через 6-10 годин, спочатку з’являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.
2 група – отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів. Виявляється через 8-24 години: з’являються раптові болі в животі, блювота, пронос, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.
3 група – отруєння мухоморами. Виявляється через 30 хвилин-6 годин. З’являються
нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко
спричиняється смертю.
4 група – отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та
неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин – 2 години розладом шлунково-кишкового тракту.
Основні правила профілактики отруєнь грибами
- Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах, на промислових пустирях,
колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. - Ніколи не збирайте гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!
- Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!
- Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
- Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не
просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Принесені додому гриби треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Рішуче викидайте усі сумнівні, також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби. Здоров’я дорожче за здобич. - Не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління: грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
- Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби!
- В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку
не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе
отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози
отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння. - Дотримуйтесь санітарно-гігієнічних правил при консервуванні грибів: ретельно очистіть їх, промийте і проваріть, у маринад додайте достатню кількість солі та укусу і не закривайте банки герметичними кришками! Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
- Не намагайтеся перевіряти якість грибів “дідівським методом”. Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.
Увага! Ось помилкові твердження, яким довіряти НЕ МОЖНА!
- «Усі їстівні гриби мають приємний смак». – Насправді ЦЕ НЕ ТАК.
- « Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний». ЦЕ НЕ ПРАВДА.
- « Усі гриби в молодому віці їстівні». ЦЕ ПОМИЛКОВЕ ТВЕРДЖЕННЯ.
- « Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів». ЦЕ НЕ ТАК.
- « Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є
отруйні». ЦЕ НЕ ПРАВДА. - « Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин». ЦЕ ЗНОВУ Ж ТАКИ НЕПРАВДА.
- « Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах». ЦЕ НЕ ТАК.
Що потрібно робити при перших симптомах отруєння!
Перш за все потрібно викликати швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, треба негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; варто прийняти активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після того, як всі ці заходи були зроблені, потрібно випити міцний чай, каву, або
злегка підсолену воду, цим самим відновивши водно-сольовий баланс, а на живіт і до
ніг потрібно покласти грілки для полегшення стану.
Якщо разом із вами гриби вживав ще хтось, потрібно і з ними провести профілактичні заходи.
Що категорично забороняється робити
Не можна вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко! Це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Також не можна займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Довідково:
В червні зазвичай ростуть білі гриби, підберезники, підосичники, маслюки, лисички, шампіньйони, сироїжки.
В липні під час “тихого полювання” знайдете білі гриби, підберезники, підосичники, маслюки, лисички, шампіньйони, сироїжки, грузді, опеньки.
А серпень багатий на білі гриби, підберезники, підосичники, маслюки, лисички, шампіньйони, сироїжки, грузді, рижики, опеньки.
Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.