Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача в організмі призводить
до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Фахівці лабораторії ВСП Хмільницького районного відділу через наше інтернет-видання NEWS Хмільника розповіли хмільничанам про йододефіцит і його профілактику.
Отже, йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної
залози, яка регулює наш метаболізм. Щоб бути здоровим, кожного дня потрібно вживати від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г). Однак і це не остаточно, бо кількість залежить від віку.
Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг. Норми
споживання йоду для дітей: 0–6 років — 90 мкг; 6–12 років — 120 мкг. Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.
Найбільше ризикують здобути йододефіцит жителі заходу України та Чернігівської області. Там, як виявилось, споживають йод найменше. Вінниччина – регіон із помірно вираженим йододефіцитом.
Наслідки нестачі йоду в організмі
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка ітелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
- неонатальний гіпотиреоз;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом.
Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв фахівці радять замініть звичайну сіль на йодовану.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); а також яйця; молоко; яловичину; волоські горіхи.
Фахівці запевняють, що створити надлишок йоду в організмі досить складно. Так, адже 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
Довідково:
У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на
добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії
безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг —
для дітей.
За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.