Сьогодні відзначають Всесвітній день кавуна

Сьогодні відзначають Всесвітній день кавуна

Саме зараз триває сезон найсмачніших кавунів. Ці соковиті та солодкі ягоди – ідеальний десерт у спекотний літній день, адже кавуни втамовують спрагу та приносять величезну користь для здоров’я.

Кавун очищує наш організм, виводить токсичні речовини, має протизапальну дію, бореться з десятками серйозних хронічних захворювань, починаючи від артриту та завершуючи раком. Кавун володіє сечогінними властивостями, завдяки яким маса
тіла стає на 1-2 кг меншою через виведення зайвої рідини з організму. По-друге, кавун
притуплює відчуття голоду. Тут користь кавуна полягає в тому, що маючи низьку
калорійність – лише 38 ккал на 100 г м’якоті, він наповнює шлунок і дає можливість забути
про голод. При цьому великого значення набуває солодкий смак ягоди.

У м’якоті кавуна міститься клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітамін В1, В2, С, РР,
фолієва кислота, провітамін А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5 -11%
легкозасвоюваних цукрів, невелика кількість аскорбінової кислоти, каротин, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти, а ще багата на органічні кислоти, які добре стимулюють травні і обмінні процеси. Крім того, регулярне вживання кавуна зменшує ризик захворювань серця, атеросклерозу і підвищеного кров’яного тиску. Кавун містить флавоноїди, каротиноїди та тритерпеноїди. Ці речовини мають потужні антиоксидантні властивості, запобігають хворобам і уповільнюють процес старіння.

Без сумніву, кавун дуже корисний, але він може нести і небезпеку.

Зробити кавун небезпечним для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними.

Щоб не наразити себе на небезпеку та придбати якісну і безпечну продукцію, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • Не купуйте кавуни в місцях стихійної торгівлі;
  • При купівлі кавунів поцікавитися у продавця результатами лабораторних досліджень
    щодо вмісту в них нітратів, залишків пестицидів.
  • У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни – ви  наражаєте  себе на  бактеріальне отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то під дією сонця рівень нітратів різко підвищується.
  • Не слід купувати м’який кавун, з пошкодженою шкіркою або з вм’ятинами.
  • Перед споживанням, кавун обов’язково помийте під проточною теплою водою.
  • Не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;
  • Розрізаний кавун зберігайте  не  більше  доби,  навіть  якщо  він  знаходяться у холодильнику. Краще  купити  менший плід і родиною з’їсти його за один день.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону,
коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для кавунів – це серпень-вересень.

Визначити «на око» кількість нітратів у кавуні чи іншій плодоовочевій продукції
неможливо, це можна зробити тільки за допомогою досліджень, проведених в лабораторних умовах.

Такі дослідження проводять фахівці лабораторії санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Хмільник, вул. Виноградна, 7.

За інформацією Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *