Сьогодні у православних християн Святвечір: пропонуємо хмільничанам три оригінальні рецепти куті

Сьогодні у православних християн Святвечір: пропонуємо хмільничанам три оригінальні рецепти куті

Сьогодні у православних християн Святвечір, а у вірян, хто святкує за григоріанським календарем – Богоявлення.

Різдвяний святвечір – особливий час напередодні великого свята Різдва  Христового.

Історія святкування Навечір’я сягає перших віків християнства. Розпочинають християни цей день у храмах, де звершуються Великі або Царські Часи, Зображальні, а також Вечірня і Божественна літургія за чином святителя Василія Великого, а ввечері – Всенічне бдіння. В цей день православні християни очікують на прославлення великого чуда – народження Спасителя.

Навечір’я є останнім днем постування перед Різдвом Христовим і за благочестивою традицією православні християни не споживають їжі до появи першої вечірньої зірки, яка символізує зорю, що спрямовувала східних мудреців-волхвів до Віфлеєму, де народився Ісус Христос.

У Святвечір вся родина, спільно молячись, дякує Господу за прожитий рік, просить Його благословіння на наступний і сідає за стіл до святкової вечері, під час якої споживають кутю, узвар та інші пісні страви. На святвечір згадують і померлих родичів, молячись за спокій їхніх душ. А ще з давнини до нас дійшла добра традиція, про яку часто люди нині забувають: пригощати вечерею самотніх, бездомних та потребуючих людей.

У цей день кожна українська господиня готувала 12 пісних страв. А головною на столі завжди була кутя.

Кутя – це дуже ритуальна страва. За українськими традиціями глиняний горщик з кутею відносить на покуття найменший хлопчик у сім’ї. Коли перша надвечірня зоря з’являлась у небі, вся сім’я сідала за стіл, а голова сім’ї зачерпував куті та йшов говорити до морозу. Після цього він навідувався до худоби та на пасіку. Це робилось, щоб у новому році був кращий добробут та врожай.

Традиційно кутю готують з вареного зерна пшениці, меду, макового насіння, волоського горіха та родзинок. Але нині господині та кухарі вигадують різноманітні рецепти цієї традиційної смакоти. Наприклад, відомий український шеф-повар та кулінар Євген Клопотенко запропонував три варіанти приготування куті. Тож, шановні хмільничани, якщо вам “приївся” традиційний рецепт, можете поекспериментувати зі смаками.

КУТЯ З ПЕРЛОВКИ З ЖУРАВЛИНОЮ

Інгредієнти:

  • 250-300 г перлової крупи
  • 50 г сушеної журавлини
  • сік половини лимона
  • 50 г маку
  • 30 г родзинок
  • 50 г волоських горіхів
  • 1 ст. л. меду
  1. Перлову крупу потрібно промити, замочити в холодній воді і залишити на ніч при кімнатній температурі.
  2. Мак залийте окропом на 30 хвилин, щоб він набряк. Потім процідіть через сито та перетріть у ступі або в блендері.
  3. У ємності перемішайте всі інгредієнти, додайте лимонного соку з медом. Залиште кутю настоятися як мінімум 30 хвилин.

КУТЯ З ПШЕНИЦІ

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці
  • 4 склянки води
  • 50 г вершкового масла для Щедрої куті, або 2 ст. л. соняшникової олії для пісної куті
  • 2-3 ст. л. меду
  • 2 ст. л. маку
  • 1 жменя волоських горіхів
  • 100 г кураги
  • 1 жменя родзинок
  • 1 лимон
  • 1 см кореня імбиру
  1. Склянку пшениці потрібно залити 4 склянками води та залишити на ніч, щоб набухла. На наступний день злийте воду і знову залийте 4 склянками води. Тепер варіть її 1 годину на маленькому вогні до готовності. Якщо після готовності пшениці ще залишиться вода, то її потрібно злити.
  2. У теплу кашу покладіть 50 г вершкового масла, щоб смак пшениці був більш насиченим. Якщо готуєте пісну кутю, замініть на 2 ст. л. соняшникової олії.
  3. 100 г кураги наріжте кубиками. Якщо курага тверда, то попередньо запарте її в окропі на 5 хвилин.
  4. Додайте порізану курагу разом із родзинками до каші.
  5. Туди ж насипте 2 ст. л. маку та натріть 1 см кореня імбиру.
  6. Порубайте жменю волоських горіхів та додайте їх у суміш. Перемішайте кашу.
  7. Натріть цедру лимона на дрібній терці та додайте її разом з 2-3 ст. л. меду.
  8. Скропіть суміш 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добряче перемішайте. Залиште кутю настоюватись у холодильнику мінімум на 2 години.

КУТЯ З БУЛГУРА ІЗ ЛАЙМОМ

Інгредієнти:

  • 250-300 г булгура
  • 50 г журавлини
  • сік одного лайма
  • 50 г маку
  • 30 г родзинок
  • 50 г волоських горіхів
  • 1 ст. л. меду
  1. Відваріть булгур до готовності. Це займе приблизно 15 хвилин часу. Перекладіть готову крупу у друшляк, промийте холодною водою та дайте воді стекти.
  2. Залийте мак окропом на 30 хвилин, щоб він набряк. Процідіть через сито та перетріть в ступі або в чаші блендера.
  3. У невеликій ємності змішайте всі інгредієнти, перемішайте, додайте меду та соку лайма. Залиште кутю настоятися мінімум 30 хвилин.

 

 

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *