Сьогодні у православних християн Святвечір, а у вірян, хто святкує за григоріанським календарем – Богоявлення.
Різдвяний святвечір – особливий час напередодні великого свята Різдва Христового.
Історія святкування Навечір’я сягає перших віків християнства. Розпочинають християни цей день у храмах, де звершуються Великі або Царські Часи, Зображальні, а також Вечірня і Божественна літургія за чином святителя Василія Великого, а ввечері – Всенічне бдіння. В цей день православні християни очікують на прославлення великого чуда – народження Спасителя.
Навечір’я є останнім днем постування перед Різдвом Христовим і за благочестивою традицією православні християни не споживають їжі до появи першої вечірньої зірки, яка символізує зорю, що спрямовувала східних мудреців-волхвів до Віфлеєму, де народився Ісус Христос.
У Святвечір вся родина, спільно молячись, дякує Господу за прожитий рік, просить Його благословіння на наступний і сідає за стіл до святкової вечері, під час якої споживають кутю, узвар та інші пісні страви. На святвечір згадують і померлих родичів, молячись за спокій їхніх душ. А ще з давнини до нас дійшла добра традиція, про яку часто люди нині забувають: пригощати вечерею самотніх, бездомних та потребуючих людей.
У цей день кожна українська господиня готувала 12 пісних страв. А головною на столі завжди була кутя.
Кутя – це дуже ритуальна страва. За українськими традиціями глиняний горщик з кутею відносить на покуття найменший хлопчик у сім’ї. Коли перша надвечірня зоря з’являлась у небі, вся сім’я сідала за стіл, а голова сім’ї зачерпував куті та йшов говорити до морозу. Після цього він навідувався до худоби та на пасіку. Це робилось, щоб у новому році був кращий добробут та врожай.
Традиційно кутю готують з вареного зерна пшениці, меду, макового насіння, волоського горіха та родзинок. Але нині господині та кухарі вигадують різноманітні рецепти цієї традиційної смакоти. Наприклад, відомий український шеф-повар та кулінар Євген Клопотенко запропонував три варіанти приготування куті. Тож, шановні хмільничани, якщо вам “приївся” традиційний рецепт, можете поекспериментувати зі смаками.
КУТЯ З ПЕРЛОВКИ З ЖУРАВЛИНОЮ
Інгредієнти:
- 250-300 г перлової крупи
- 50 г сушеної журавлини
- сік половини лимона
- 50 г маку
- 30 г родзинок
- 50 г волоських горіхів
- 1 ст. л. меду
- Перлову крупу потрібно промити, замочити в холодній воді і залишити на ніч при кімнатній температурі.
- Мак залийте окропом на 30 хвилин, щоб він набряк. Потім процідіть через сито та перетріть у ступі або в блендері.
- У ємності перемішайте всі інгредієнти, додайте лимонного соку з медом. Залиште кутю настоятися як мінімум 30 хвилин.
КУТЯ З ПШЕНИЦІ
Інгредієнти:
- 1 склянка пшениці
- 4 склянки води
- 50 г вершкового масла для Щедрої куті, або 2 ст. л. соняшникової олії для пісної куті
- 2-3 ст. л. меду
- 2 ст. л. маку
- 1 жменя волоських горіхів
- 100 г кураги
- 1 жменя родзинок
- 1 лимон
- 1 см кореня імбиру
- Склянку пшениці потрібно залити 4 склянками води та залишити на ніч, щоб набухла. На наступний день злийте воду і знову залийте 4 склянками води. Тепер варіть її 1 годину на маленькому вогні до готовності. Якщо після готовності пшениці ще залишиться вода, то її потрібно злити.
- У теплу кашу покладіть 50 г вершкового масла, щоб смак пшениці був більш насиченим. Якщо готуєте пісну кутю, замініть на 2 ст. л. соняшникової олії.
- 100 г кураги наріжте кубиками. Якщо курага тверда, то попередньо запарте її в окропі на 5 хвилин.
- Додайте порізану курагу разом із родзинками до каші.
- Туди ж насипте 2 ст. л. маку та натріть 1 см кореня імбиру.
- Порубайте жменю волоських горіхів та додайте їх у суміш. Перемішайте кашу.
- Натріть цедру лимона на дрібній терці та додайте її разом з 2-3 ст. л. меду.
- Скропіть суміш 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добряче перемішайте. Залиште кутю настоюватись у холодильнику мінімум на 2 години.
КУТЯ З БУЛГУРА ІЗ ЛАЙМОМ
Інгредієнти:
- 250-300 г булгура
- 50 г журавлини
- сік одного лайма
- 50 г маку
- 30 г родзинок
- 50 г волоських горіхів
- 1 ст. л. меду
- Відваріть булгур до готовності. Це займе приблизно 15 хвилин часу. Перекладіть готову крупу у друшляк, промийте холодною водою та дайте воді стекти.
- Залийте мак окропом на 30 хвилин, щоб він набряк. Процідіть через сито та перетріть в ступі або в чаші блендера.
- У невеликій ємності змішайте всі інгредієнти, перемішайте, додайте меду та соку лайма. Залиште кутю настоятися мінімум 30 хвилин.