Яблука – найпопулярніший у світі фрукт. Вони є на ринках та в магазинах практично цілий рік. Їх дають дітям у школу, беруть із собою в дорогу та просто їдять вдома. Яблука запікають, додають у пиріг, роблять з них пюре, мармелад, суфле, готують з ними м‘ясо, соуси, додають у салати. Словом, вони для нас добре знайомі та звичні. Яблука і нині продають на ринках у Хмільнику, і якщо брати домашні або фермерські – придбати їх можна за досить прийнятною ціною. Невеличкі диво-фрукти можна купити за 14, 17 гривень, і до 25 гривень за кілограм.
Але що ми знаємо про них? Чому їх радять включити до щоденного раціону? Одне середнє яблуко вагою 182 г містить 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 6% від добової потреби калію, мідь та марганець. Серед вітамінів у яблуках найбільше вітаміну С – 14% від добової потреби, вітаміну К – 5% від добової потреби. У меншій кількості містяться вітаміни A, E, B1, B2, B6. Яблука – один серед лідерів за рівнем антиоксидантної активності. Вони випереджають банани, цитрусові, виноград, ананас та поступаються лише журавлині.
ЯБЛУКА ДЛЯ ЗДОРОВ‘Я СЕРЦЯ
Яблука багаті на флавоноїди. Саме це робить їх корисними в плані профілактики серцево-судинних захворювань. Це доводить і дослідження, проведене серед жінок. Так, науковці спостерігали за 40 тис. жінок протягом майже семи років та вивчили зв’язок між споживанням продуктів багатих флавоноїдами та серцево-судинними захворюваннями. Жінки, котрі вживають найбільшу кількість флавоноїдів, мали на 35% зниження ризику серцево-судинних захворювань. Частково захисного ефекту яблука від серцево-судинних захворювань може бути зумовлений його потенційною здатністю знижувати рівень холестерину.
ЯБЛУКА ПРОТИ РАКУ
Дослідження, результати якого опубліковані у 2016 році, підтвердило, що вживання всього лише одного яблука на день допомагає попередити виникнення раку. Більше того, науковці наголосили на можливості використання компонентів цього фрукту як потужного хіміопрофілактичного та хіміотерапевтичного засобу проти раку. У іншому дослідженні, проведеному на Гаваях, було встановлено, що споживання яблук та цибулі було пов’язано зі зниженим ризиком раку легень як у чоловіків, так і у жінок.
ЯБЛУКА ДЛЯ ЗДОРОВ‘Я ЛЕГЕНЬ
Споживання яблук допоможе запобігти розвитку астми, а також позитивно вплине на загальне легеневе здоров’я. Дослідження, проведене на початку 2000-х, в якому взяли участь 1600 дорослих людей в Австралії, встановило, що споживання яблук та груш пов’язане зі зниженням ризику астми та зменшенням бронхіальної гіперчутливості.
ЩЕ БІЛЬШЕ КОРИСТІ
Дослідження 2019 року доводить ефективність флавоноїдів щодо попередження виникнення тромбів та запальних процесів. Клітковина з яблук також сприяє нормалізації мікрофлори кишківника, тим самим захищаючи організм від багатьох хвороб. Споживання яблук також пов’язане зі зниженням ризику діабету. Зокрема, через високий вміст поліфенолів та клітковини, які здатні регулювати рівень цукру в крові. Дослідження доводять, що антиоксидант кверцетин, який міститься у яблуках, впливає на вуглеводний обмін і допомагає попередити виникнення різких стрибків цукру у крові. Завдяки невисокому рівню глікемічного індексу яблука можна вживати людям, у яких вже діагностований діабет.
Щоб отримати максимальну користь від яблук, їсти їх треба, перш за все регулярно. Також важливо розуміти, що вміст корисних речовин – клітковини, кверцетину, флавоноїдів та безлічі інших фітохімікатів, – набагато вищий у шкірці, ніж у м‘якоті. Багато хто чистить яблука, оскільки боїться накопичених у шкірці пестицидів. Але, по-перше, не всі фрукти обробляють, а по-друге, їх вміст не такий високий, щоб якось вплинути на здоров‘я. Тому цілком достатньо промити фрукти проточною водою. Для більшої впевненості можна використати засіб для миття фруктів на основі соди.
Важливо, що корисні властивості яблук не втрачаються під час їх зберігання. Тобто їх можна сміливо їсти увесь рік, а не лише в сезон. Дослідження довело, що вміст глікозидів, кверцетину, флоридзину та антоціану в яблуках Джонаголд, Голден Делішес, Червоний Делішес, Ельстар та Кокс Апельсин не зазнав змін протягом 52 тижнів зберігання.
ЯКИЙ СОРТ ОБРАТИ
Яблука різних сортів відрізняються не лише за смаком та зовнішнім виглядом. Вміст корисних речовин, зокрема фенольних і загальних флавоноїдів, також варіюється залежно від сорту. З чотирьох найпоширеніших сортів, що використовуються для яблучного пюре (Rome Beauty, Idared, Cortland та Golden Delicious), «Римська краса» має найвищий вміст фенолу, тоді як Кортленд – найнижчий рівень. У яблуках «Римська краса» також найвищий вміст флавоноїдів, тоді як у яблуках Кортленд – найнижчий. Айдаред містить набагато більше антиоксидантних сполук антоціанів, ніж будь-який інший сорт. З 10 сортів, які зазвичай споживаються в США, яблука Фудзі (в нас їх називають Фуджи) мають найбільший загальний вміст фенольних та загальних флавоноїдних сполук.
Крім сорту, на вміст корисних речовин впливають такі фактори, як розвиток та дозрівання плодів. Так, концентрація кверцетинових глікозидів, флоридзину, катехінів та хлорогенної кислоти в яблуках Джонаголд та Ельстар найвищі на початку сезону та знижуються до стійкого рівня під час дозрівання.
Отож,
- Їжте яблука якомога частіше, за можливості кожного дня. Обирайте цей фрукт не лише в сезон, адже корисні речовини при зберіганні яблук не втрачаються.
- Не чистіть яблука, а їжте їх зі шкіркою. Достатньо помити фрукт проточною водою або з використанням спеціального засобу.
- Готуйте яблука разом зі шкіркою. Бланшуйте, запікайте, карамелізуйте – у будь-якому разі отримаєте не лише смак, а й користь.
- Якщо ви курите, їжте ще більше яблук.
Однак яблука можуть завдати і шкоди, якщо з’їсти їх занадто багато.
6 МОЖЛИВИХ ПОБІЧНИХ ЕФЕКТІВ ВЖИВАННЯ ЗАНАДТО ВЕЛИКОЇ КІЛЬКОСТІ ЯБЛУК
Проблеми з травленням. Клітковина покращує наше травлення, але занадто велика її кількість може дати зворотний ефект, призводячи до здуття живота і запорів. Людям потрібно від 20 до 40 грамів клітковини на день, залежно від їхнього віку та статі. Доза у 70 грам вважається перевищенням норми.
Хоча для цього потрібно з’їсти 15 яблук, важливо пам’ятати про інші джерела клітковини у своєму щоденному раціоні. Отже, якщо ви з’їдаєте більше двох яблук на день, це може призвести до серйозних проблем з травленням.
Збільшення ваги. Яблука містять багато вуглеводів, які забезпечують нас енергією. Однак, якщо їсти їх надто багато, це може призвести до збільшення ваги. Річ у тім, що організм починає брати енергію саме з них, а не з власних жирових запасів. Це заважає схудненню, а за певних умов сприяє збільшенню ваги.
Пошкодження зубів. Яблука мають кислу природу, тому їх надлишок може стати причиною руйнування зубів. Щоб цього уникнути, потрібно їсти не більше, ніж 1 яблуко на день.
Збільшення навантаження на кишечник. Яблука рекомендують їсти людям, які часто стикаються зі здуттям живота або мають проблеми зі шлунком. Однак, яблука належать до продуктів, які важко засвоюються шлунком, тому з ними варто бути обережними.
За матеріалами сайтів klopotenko.com та ETimes.