
Великдень для українців був найвеличнішим святом. Недаремно ж бо величають його Великоднем – великим днем. Багато приготувань нині в господинь, а напередодні свята усі фарбуватимуть крашанки. Розповідаємо рецепти натуральних барвників, перевірених роками.
Отже, щоб отримати гарні крашанки коричневого, фіолетового та жовтого кольорів, фарбуватимемо їх у цибулевому лушпинні, чаї каркаде та в куркумі.
- Основне для фарби з цибулевого лушпиння – щоб вона настоялася. Інтенсивність кольору регулюйте самі. Якщо залишите відварені яйця на 30-60 хвилин, матимете темно-коричневий колір, якщо всього на 10 хвилин – світло-коричневий. Пропоную зробити обидва варіанти для різноманітності.
Фарба для яєць з цибулевого лушпиння (на 15 крашанок):
- 25 г г цибулевого лушпиння;
- 1 л води;
- 1 ст.л. оцту 9%;
- 1 ст.л. солі
В каструлю влийте 1 л води, додайте 25 г цибулевого лушпиння з ріпчастої цибулі, всипте 1 ст. л. солі та варіть на повільному вогні 40 хвилин після закипання. Потім зніміть з вогню, влийте 1 ст. л. оцту та дайте фарбі настоятися мінімум 2 години, краще – залишити на ніч, тоді колір буде насичено-коричневий. Потім відвар з цибулевого листя процідіть та занурте в нього відварені круто яйця. Після цього діставайте та перекладіть на тарілку.
2. В чай з каркаде, як і в фарбу із лушпиння, необхідно додавати вже відварені яйця. Якщо фарбувати 15 хвилин, отримаєте сірий колір, якщо залишити на 30-60 хвилин – він буде від світло-фіолетового до насиченого бузкового.
Фарба для яєць з каркаде (на 15 крашанок):
- 4 ст. л. чаю каркаде;
- 1 л води;
- 1 ст.л. оцту 9%
- 1 ст.л.солі.
В сотейник влийте 1 л води, додайте 4 ст. л. чаю каркаде та 1 ст. л. солі. Варіть 10 хвилин після закипання. Потім зніміть з вогню, влийте 1 ст. л. оцту, накрийте кришкою та дайте настоятися 30 хвилин. Процідіть чай, викладіть в нього варені яйця, щоб були повністю занурені. Потім дістаньте та перекладіть на тарілку.
3. Фарба з куркуми виходить жовтою. І в неї ми будемо викладати сирі яйця та варити їх до готовності.
Фарба для яєць з куркуми:
- 3 ст. л. куркуми;
- 1 л води;
- 1 ст. л. оцту 9%;
- 1 ст.л.солі.
В каструлю налийте 1 л води додайте 3 ст. л. куркуми та 1 ст. л. солі. Варіть 10 хвилин на середньому вогні після закипання. Потім влийте 1 ст. л. оцту, викладіть сирі яйця та продовжуйте варити 8 хвилин після закипання. Потім дістаньте та перекладіть на тарілку.
Для отримання рожевих крашанок беззаперечний фаворит — буряк.
Настій: Буряк натерти на великій терці і залити водою — 0,3 літра. Додати дві столові ложки оцту. Через півгодини злити настій і опустити в нього щойно зварені яйця. Уже за 10-15 хвилин крашанки набувають ніжного рожевого відтінку.
Відвар: Натертий буряк залити водою (аби ледве покривала), додати 2 столові ложки оцту і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні. Зцідити відвар і занурити у нього варені яйця. Виходять рожеві крашанки із бузковим відтінком.