
Хто може впевнено сказати, що не любить шоколаду? Мабуть, таких людей дуже мало. Справжні ласуни обожнюють все, пов’язане з шоколадом: це ліки від поганого настрою та чудова можливість підкріпити власні сили. Однак все, що не має міри – не є ліками. Тож і з шоколадом варто бути обережними та вживати його у помірних кількостях.
Вперше шоколад привезли у Європу в 1500-х роках. З кожним роком його поціновувачів ставало все більше, а сьогодні весь світ відзначає День шоколаду.
Є основних 4 види шоколаду: гіркий (чорний), темний, молочний і білий. Найкориснішим вважається саме гіркий, далі сходинку лідерства посідає темний – з не менш ніж 40% у ньому какао. Найменш корисним вважають молочний (де більший відсоток цукру) та білий (він взагалі не містить тертого какао, має найбільшу кількість цукру та добавок).
Ідеальна кількість шоколаду для зниження серцево-судинного ризику – 45 грамів на тиждень, або близько 4 квадратиків. Але ви повинні пам’ятати, що ці чотири квадратики додають понад 200 калорій до загального раціону. Проте помірне споживання якісного шоколаду, відповідно до власних енергетичних потреб, не призведе до появи зайвої ваги та навіть буде корисним.
Існують дослідження, які припускають, що чорний шоколад може допомагати в боротьбі з карієсом. Ось декілька причин:
- поліфеноли в складі – допомагають боротися з розмноженням бактерій та інших організмів у роті, нейтралізують організми, що викликають неприємний запах з рота;
- флавоноїди в складі – уповільнюють розвиток карієсу;
- високий рівень антиоксидантів в складі – їх наявність у слині допомагає боротися із захворюваннями ясен.
Цього не можна сказати про молочний та білий шоколад, оскільки в них найбільша кількість цукру.
Є дослідження, що в шоколаді у великій кількості присутні антиоксиданти (поліфеноли, наприклад), які мають ряд захисних серцево-судинних ефектів та викликають розширення судин, що забезпечує зниження артеріального тиску. З іншого боку, надмірне споживання шоколаду може призвести до тахіаритмій та інших проблем з серцево-судинною системою.
Кумедні факти про шоколад
- Найдорожча шоколадна плитка виробляється на замовлення датським кухарем. На 70% рецепт включає какао і ваніль, також додані цукор, вершки, масло трюфелів. Термін зберігання продукту не більше тижня.
- Масло какао плавиться при температурі 34 ℃, тому якісна плитка відразу буде танути на язиці. Цей цікавий факт можна використовувати для перевірки якості продукту.
- Какао-дерева ростуть 200 років, лише чверть століття є плодоносними. Це факт, що для виробництва 10 шоколадних плиток знадобиться зняти з дерева річний урожай.
- У процвітанні цивілізації Майя боби какао зіграли величезну роль. Вони виконували функцію торгової валюти. Товари мали еквівалент в одиницях бобів. За покупку раба треба було викласти 100 бобів.
- Мовою Майа шоколад означає «гірка вода».
- У природі існує більше трьохсот смакових властивостей і понад чотириста ароматів какао.
- У виробництві шоколаду беруть участь близько 50 мільйонів осіб у всьому світі.
- Мексиканські цілителі-курандеросери лікують какао багато хвороб. У цій країні п’ють гарячий шоколадний напій, щоб уникнути укусів комах.
Маловідомі факти
- Першу шоколадну плитку в світі виробила шоколадна фабрика Cadbury в середині XIX століття.
- За американськими стандартами, в плитці молочного шоколаду повинно міститися не менше 20% тертого какао, в напівсолодкому продукті не менше 35%. Найкорисніша шоколадна плитка повинна містити від 70% какао.
- Класичну шоколадну плитку винайшли в XVIII столітті шляхом видалення 50% какао-масла і змішування какао-бобів з солями для пом’якшення гіркоти. Молочний шоколад винайшли в XIX столітті шляхом з’єднання какао порошку зі згущеним молоком. Це поклало початок появи корпорації Nestle.
- У какао-бобах міститься теобромін, який надає м’яку стимулюючу дію на організм і здатний придушити кашель. Вчені попереджають, щоб не отруїтися, його вживають в обмеженим кількостях.
- Людині треба з’їсти дуже велику кількість шоколадного продукту, щоб відчути себе погано. Доведений сумний факт, що деяким тваринам достатньо малої дози для летального результату. Категорично не можна годувати шоколадом собак, кішок, домашніх гризунів навіть якщо вони випрошують «смаколики».
Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.