Шкода нітратів: чим вони небезпечні для людини

Шкода нітратів: чим вони небезпечні для людини

Нітрати (солі азотної кислоти) – дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у
ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя.

Фахівці відокремленого структурного підрозділу Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України» розповіли про шкоду нітратів і ситуацію із забрудненням води у Хмільницькому районі.

Нітрати входять до складу багатьох добрив, також їх багато і в продуктах гниття
органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні
накопичуватись у воді та продуктах харчування.

Проблема впливу нітратів на організм людини має два аспекти, які взаємопов’язані між
собою. Це їх вміст у питній воді та в харчових продуктах. Підраховано, що більша частина
нітратів надходить в організм людини із питною водою і овочами. Фрукти та ягоди менш
схильні до накопичення цих речовин.

Щодо продуктів тваринного походження, то нітрати можуть міститися в молоці, оскільки
це один зі шляхів виведення їх із тваринного організму. В меншій кількості вони
зустрічаються в м’ясі.

Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів. Така
ситуація характерна і для багатьох населених пунктів Хмільницького району. За результатами досліджень нашої лабораторії, більше 68% шахтних колодязів забруднені
понаднормовою кількістю нітратів.

При надлишковому вмісті у воді та харчових продуктах частина нітратів під дією
нітрифікуючих бактерій ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, переходить в
більш токсичні сполуки — нітрити (соли азотистої кислоти). Надходячи в кров, нітрити
взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в речовину – метгемоглобін, що не здатна переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.

Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити
загрозу її переривання і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Дуже чутливі до дії нітритів та нітратів діти грудного віку, бо у них відсутній специфічний
фермент, який протидіє утворенню метгемоглобіну. Саме з цим пов’язане захворювання
немовлят, яке називається дитячою водно-нітратною метгемоглобінемією.
Дорослі та діти із хронічними хворобами органів травлення (гастрити з пониженою
секреторною функцією шлунку) також знаходяться в групі ризику, так як низька кислотність шлункового соку у таких хворих може призводити до накопичення нітрифікуючи бактерій, які здатні перетворювати нітрати в нітрити.

Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами, рекомендуємо:

  • Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел
    водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді
    яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не
    використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні. Пам’ятайте, що
    кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до
    збільшення її токсичності.
  • Купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях.
  • При купівлі овочів та фруктів попросіть у продавця висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах, ягодах і зелені.
  • При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.
  • З обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

Важливо! Для зменшення шкідливого вмісту нітратів:

  • перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі
    частини (картопля, морква);
  • після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще
    раз;
  • у таких овочах, як огірки — бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і
    хвостики. Це стосується не лише огірків, а й ранньої моркви та буряка;
  • стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки —
    тому їх вживати в їжу не рекомендується;
  • при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити;
  • не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому
    зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
  • готуйте на один раз і, в жодному разі, не зберігайте нарізані овочі і салати в
    холодильнику.

Якщо бажаєте дослідити воду, овочі та фрукти на вміст нітратів, звертайтеся в ВСП
Хмільницький РВ за адресою: м. Хмільник, вул. Виноградна, 7, контактний телефон
0677269346.

Бережіть себе і здоров’я своїх дітей!

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *