Виявляється, перед настанням морозів корисно їсти груші, адже вони укріплюють організм від захворювань. Як саме, розповіли вітчизняні нутриціологи, а ми ділимося з вами інформацією.
В грушах майже немає жирів і зовсім немає – холестерину. Проте ці фрукти – неабияке джерело клітковини, вітаміну К і калію.
В 100 грамах груші міститься трохи більше 50 калорій, а також:
- вуглеводи: 15,2 г;
- білок: 0,36 г;
- жири: 0,14 г;
- клітковина: 3,1 г;
- цукор: 9,75 г;
- натрій: 1 мг;
- калій: 116 мг;
- кальцій: 9 мг;
- фосфор: 12 мг;
- вітамін К: 4,4 мг;
- вітамін С: 4,3 мг;
- вітамін В6: 0,029 мг.
Груші містять вітаміни С, К, групи В, а також мінерали, такі як калій, мідь і магній. Вітаміни С, які містяться у грушах, корисні восени та взимку. Вітамін С і флавоноїди допомагають боротися зі стресом і запобігають окислювальному стресу, який спричиняє старіння клітин. А антиоксиданти допомагають процесу регенерації шкіри.
Завдяки високому вмісту клітковини (до 6 грамів у середньому фрукті) груші сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Також ці фрукти допомагають підтримувати відчуття ситості.
Груші, як правило, безпечні для вживання, але є нюанси.
- У той час як клітковина в грушах корисна для травлення, занадто велика її кількість може спричинити проблеми з травленням, такі як газоутворення, діарея або здуття живота.
- Хоча й рідко, але люди з алергією на грушу або інші фрукти не повинні їсти їх без консультації з лікарем. Звертайте увагу на такі симптоми, як кропив’янка, свербіж, набряк або утруднене дихання.
Пропонуємо рецепт оригінального пирога з грушею та сиром камамбер – до святкового столу!
Пиріг, запечений з камамбером та грушею
Інгредієнти:
- 1 пачка тіста філо (6-8 листів)
- 1 груша “Конференція” (можете брати, яка у вас є)
- 200 г сиру камамбер
- 100 г вершкового масла
- 2 яйця
- 150 мл молока
- 50 г меду
Приготування
Листи тіста філо змастити мʼяким вершковим маслом та скласти гармошкою у форму для запікання.
Почистити грушу від насіння, розрізати навпіл і нарізати тоненькими слайсами, розкласти у складочки тіста хаотично.
Сир нарізати тоненькими шматочками і також додати до тіста.
Готуємо заливку: яйця змішуємо з молоком і заливаємо наш пиріг. Духовку розігріти до 170 градусів і випікаємо приблизно 30 хвилин до румʼяної скоринки. Готовий пиріг поливаємо тоненькою струйкою медом. Смачного!