
Пропуск сніданку може принести більше шкоди, ніж користі. Це порушує нормальний циркадний ритм, який у здорових людей починається з ранкового почуття голоду. Постійний пропуск сніданку може призвести не до зниження, а навіть до набирання ваги. Це прямий шлях до порушення обміну речовин і, як наслідок, до ожиріння і діабету. Тому дієтологиня порадила, які сніданки краще їсти, щоб не зашкодити своєму здоров’ю. Про це пише NEWS Хмільника, посилаючись на ТСН.
Для здорового сніданку важлива не лише енергетична цінність продуктів, але і їхній склад. Крім того важливо, що вас насичує надовго, а не тільки на той час, поки ви дістаєтеся роботи.
- Для ранкового приймання їжі добре підходять продукти, багаті клітковиною. Наприклад, каші. Вони повинні бути з цільного або плющеного зерна, які потрібно зварити, а не просто залити гарячою водою або молоком. Такі каші містять більше вітамінів, мінералів і клітковини, добре і довше насичують. Звісно ж, каші не потрібно багато присмачувати цукром або медом.
- Багатьох добре насичують білки на сніданок. Насамперед це яйця, приготовані різними способами: яєчню, омлет, варені яйця або пашот. І обов’язково з жовтками, які мають жовчогінний ефект, що важливо для нормальної роботи жовчовивідної системи. Крім того в жовтках міститься холін, який покращує роботу печінки, нервової і кровоносної систем.До страви з яєць слід додати овочі і шматок цільнозернового хліба або трохи каші. Можна зробити тост із цільнозернового хліба зі скибочками авокадо. Авокадо – лідер за вмістом корисних рослинних жирів серед фруктів і овочів.
- Крім яєчного білка, в меню сніданку чудово підходять сир, тверді сири, рослинний білок із бобових овочів, а також шматочок червоної риби. Така білкова їжа стимулює більше вироблення пептиду YY, який дасть відчуття ситості на довше.
Регулярні сніданки допоможуть не переїдати протягом дня, стануть корисними і для фігури, і для здоров’я.
Типові сніданки в різних країнах світу
Незвичайні ідеї, що можна з’їсти на сніданок, знайдуться у традиційних для різних народів світу меню.
- У Японії на сніданок подають місо суп, рис на пару та традиційні соління.
- В Індії, особливо у південній її частині, найбільш поширений сніданок – це ідлі (рисовий коржик) і вада (смажений в олії бублик із суміші різного борошна). Їдять їх із чатні і самбарою.
- В Англії яйця, бекон, сосиски і квасоля вважаються типовим сніданком (а зовсім не вівсянка).
- У Франції найтиповіший сніданок – кава та круасани.
- В Італії теж багато хто віддає перевагу сніданку, який складається з чашечки кави, в яку вмочують печиво “Біскотті”.
- У Шотландії ушановують просту і поживну їжу – вівсяну кашу.
- У Нігерії традиційні страви на сніданок є практично у кожної етнічної групи, однією з таких страв вважаються загорнуті у листя боби, які готують на пару.
- У Мексиці типовий сніданок – це кукурудзяні тортильї в гострому соусі зі смаженими яйцями та авокадо.
- У Колумбії багато хто снідає традиційним супом чангуа – стравою з молока та яєць із зеленою цибулею.
- У Німеччині на сніданок зазвичай подають місцеві сири, сосиски або м’ясне асорті, а також свіжу випічку.
- В Ізраїлі популярний сніданок – це шакшука – яйця у гострому томатному соусі з лавашем.
- У Сполучених Штатах меню на сніданок варіюється досить по-різному, але часто містить яйця з беконом, панкейки або вівсяну кашу.
Фото – papigutto.com.ua