Що їдять на Великдень у країнах Європи

Що їдять на Великдень у країнах Європи

У багатьох європейських країнах, незалежно від рівня релігійності суспільства та панівної конфесії, існує та сама традиція: подавати на Великдень особливий хліб. Як правило це щедра здоба, для якої не шкодують ні масла, ні яєць, ні всіляких смачних добавок.

В Україні на Великдень їдять паску, а що в інших країнах?

Греція

  • Цурекі. Під час Страсного тижня греки замішують і печуть плетений у формі вінка коровай. У його основі — дріжджове тісто. До цього тіста додають цедру різних цитрусів та ароматичну спецію із кісточок дикої вишні, яка називається махлебі. Зазвичай такий коровай прикрашають фарбованими у червоний колір крашанками або декором у вигляді хреста. Цурекі прийнято не різати ножем, а ламати. Їсти його можна і сам по собі, а можна намазати маслом або якоюсь солодкою пастою.

Італія 

  • Панетоне. Спочатку цей хліб споживали на різдвяні свята, а потім традиція його випікання поширилась і на Великдень. З діалекту ломбардської мови pan del ton перекладається, як «хліб розкоші». Така назва вичерпно описує суть страви. До хліба на спеціальній пшеничній заквасці (lievito naturale), а не на більш буденних дріжджах, додають родзинки, цукати, спеції, шоколадну крихту тощо.

Традиційно процес виготовлення тіста триває не один день — воно виходить надзвичайно м’яким, адже повинно добре вистоятися. Зазвичай так над ним працюють у професійних кондитерських. Але існують і «швидкі» рецепти для домашнього приготування з використанням дріжджів.

Північна Європа

  • Булочки семла. Цю страву ви можете зустріти у різних північних країнах під різними назвами: васлакуккель, ласкіайспулла, шведський еклер, фастлагсбулле, фастелавнсболле, вея кукас тощо.  Це пишна пшенична булочка, у тісто для якої додають карадамон, а в ролі начинки в ній виступають збиті вершки. Особливо полюбляють семлар (саме так формується у їхній мові множина) шведи.

Зараз сезон семли триває від Різдва і до Пасхи, і придбати ці булочки у місцевих пекарнях можна в будь-який його день.

Іспанія

  •  Мона де Паскуа.  Традиційно пасхальний хліб випікали у Каталонії, Валенсії та Мурсії, а потім він поширився на всю територію Іспанії. Оригінальною формою страви є кругла — вона символізує коло життя, але зараз можна зустріти хлібини різних форм та розмірів. В ідеалі Мона де Паскуа має бути прикрашена звареними на твердо яйцями (точно, як грецький цурекі), але із часом курячі яйця стали заміняти на шоколадні та інші типи декору, такі як глазур на основі яєчного білка, різні посипки, фрукти, ягоди тощо.

На хрещених батьків в Іспанії покладається обов’язок дарувати хрещенику чи хрещениці такий хліб на Великдень. І поки дитині не виповниться 12, кількість яєць має відповідати кількості її років.

Велика Британія

  • Симнель. Британці, ірландці та вихідці зі Сполученого королівства полюбляють готувати на Великдень легкий фруктовий пиріг з мигдалевим тістом та марципанами. Симнель має впізнаваний декор з 11 кульок, виготовлених з марципану. Вони символізують собою апостолів без Юди Іскаріота, який зрадив Христа.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *