
Експерти перерахували продукти, які не бажано заморожувати, бо від цього вони втрачають і смак, і свою текстуру.
Отже, що не можна відправляти в морозилку?
Молоко
Заморожування надлишків молока здається цілком раціональним варіантом. Але необхідно враховувати той факт, що молоко набуде неоднорідної консистенції після заморозки і його не можна буде використовувати як напій або додавати в пластівці.
Авокадо
Думки людей щодо того, чи можна зберігати авокадо в морозилці, розділилися. Одні вважають, що плід потрібно нарізати шматочками, видалити кісточку, пропюрувати, додавши трохи лимонного соку, і він чудово зберігатиметься при мінусовій температурі. Інші вважають, що через заморожування авокадо втратить свою кремову текстуру і ніжний смак.
М’які сири
Експерти не радять зберігати в морозилці брі, камамбер, рікотту та інші м’які види сирів, тому що вони втрачають свої смакові якості та текстуру.
Огірки
Не всі овочі підходять для заморозки, особливо якщо йдеться про продукти з високим вмістом води (наприклад, якщо це огірки). Також не слід відправляти в морозилку кабачки, капусту, селеру та салат.
Спеції
Не відправляйте на зберігання в морозилку спеції, тому що гвоздика або часник, наприклад, після заморозки поміняють свій смак, і не в кращу сторону. Тримайте їх у прохолодній і сухій шафі.
В Міністерстві сільського господарства США пояснили, що заморожені продукти (від – 17 градусів за Цельсієм) у морозильній камері не псуються. Страждає лише їхня якість. Наприклад, заморожений банан не буде зіпсованим і через 2 роки, але смакуватиме та підтримуватиме свій колір і кремову текстуру лише близько 3 місяців.
Заморожування сповільнює рух молекул, мікроби входять в неактивну стадію, сповільнюється ріст мікроорганізмів, які спричиняють псування продуктів і харчові хвороби, пояснюють у міністерстві. Після розморожування мікроорганізми знову стають активними.
Скільки можуть перебувати продукти у морозильній камері до того, як почнуть втрачати свою якість (не псуватись):