Рятувальники попередили про надзвичайний стан пожежної небезпеки

Рятувальники попередили про надзвичайний стан пожежної небезпеки
Spread the love

За інформацією УкрГідрометцентру, 9 липня у Волинській, Львівській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській та Сумській областях, 10-12 липня у західних, північних, Вінницькій, Полтавській та Харківській областях переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

Щоб не спровокувати пожежу в екосистемах, рятувальники радять:

  • не розпалювати вогнища й не застосовувати відкритий вогонь у лісі, адже за сухої погоди достатньо іскри, щоб спалахнуло полум’я;
  • не розпалювати багаття на торфовищах, поблизу копиць сіна, скирт соломи Також пожежну небезпеку становлять і старі пні та сухі гілки;
  • стежити за дітьми, що вони не підпалили чагарник чи сушняк.

При виникненні пожежі рятувальники кажуть, що не потрібно тікати від вогню в протилежний бік, натомість долати край проти вітру, закривши голову і обличчя одягом.

Також рятувальники радять:

  • вийти швидко з небезпечної зони, до якої наближається полум`я, перпендикулярно напряму поширення вогню;
  • якщо втекти неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі (воно там менш задимлене, рот і ніс тканиною);
  • гасити невеликі загоряння можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;
  • під час гасіння не відходьте далеко від доріг та просік, стежити за іншими людьми, які гасять пожежу (можна з допомогою переклички);
  • стежити, щоб дерева не травмували вас;
  • після виходу з пожежі, повідомте рятувальників за номером 101.

В таку сильну спеку важко працювати, не хочеться активно рухатися і навіть збивається звичний режим харчування. Тож, чого ще не варто робити в спеку:

Пити солодку газовану воду

Газовані прохолоджувальні напої – лідери  продажів літнього сезону. Але думка, що крижана шипучка відмінно втамує спрагу і освіжить вас – хибна. Коли цукор надходить у кровотік, вода виходить із клітин організму, щоб відновити баланс у крові, а в печінці запускається виробництво гормону FGF21, який потім відправляється в гіпоталамус і викликає спрагу. А оскільки підсолоджувач із напоїв дуже швидко проникає в кров, вже через 5-10 хвилин ви знову захочете пити.

У принципі, в цьому немає нічого страшного, крім ризику набрати зайві кілограми. Але от коли ви перебуваєте в стані зневоднення, все стає набагато гірше. Намагаючись відновити водний баланс солодкими напоями, ви тільки погіршуєте нестачу рідини і заподієте шкоду ниркам. Не підходить газована вода з цукром і для відновлення балансу електролітів: у ній в 7,5 разів менше натрію і приблизно в стільки ж разів більше глюкози, ніж потрібно для захисту від гіпонатріємії. Тому обирайте воду, зелений чай, компот тощо.

Зберігати воду в пластикових пляшках на відкритому сонці

Пластикові пляшки робляться з поліетилентерефталату (ПЕТ) або полікарбонату. При нагріванні обидва матеріали виділяють шкідливий для здоров’я бісфенол А, а ПЕТ –  ще й сурму. Перша речовина має схожу з естрогенами дію і може порушувати гормональний баланс в організмі, друга вважається токсичним мікроелементом і потенційним канцерогеном.

Однак не бійтеся зберігати воду в пластиці при кімнатній температурі, навіть якщо у вас вдома спекотно. Щоб він почав виділяти шкідливі речовини у великій кількості, потрібні справді високі температури. Наприклад, як у закритій машині, гаражі або на сонці в особливо спекотний день. У таких умовах воду краще перелити в скляну або металеву пляшку або просто прибрати в прохолодне місце.

Залишати на столі продукти, що швидко псуються

Температура від +5 до +60°C вважається небезпечною зоною для таких продуктів: м’яса, риби, яєць. Якщо в їжі були бактерії, за 20 хвилин їх популяція збільшиться у два рази. При звичайній кімнатній температурі не радять залишати такі продукти поза холодильником довше, ніж на дві години. Але коли стовпчик термометра підіймається до +32°C, безпечний час скорочується до 60 хвилин.

Щоб не заробити харчового отруєння, не залишайте їжу на столі — одразу прибирайте недоїдене в холодильник або викидайте.

Також не розморожуйте продукти на відкритому повітрі — застосовуйте відповідний режим мікрохвильовки або заздалегідь перекладайте з морозилки в холодильник.

Використовувати вентилятор, якщо дуже спекотно

Вентилятори не охолоджують повітря, а лише переміщають його, створюючи вітерець. Найчастіше це приносить полегшення і допомагає поту випаровуватися, але так відбувається не завжди.

Якщо температура повітря підійметься вище +35°C, вентилятор буде обдувати тіло гарячим повітрям, що може збільшити приріст тепла і довести вас до теплового удару. Тож якщо в кімнаті дійсно спекотно, не сподівайтеся на цей гаджет — краще пошукайте приміщення з кондиціонером.

Пити алкоголь

Спиртне знижує вироблення вазопресину — гормону, який затримує воду в організмі, обмежуючи виробництво сечі в нирках. Скорочуючи кількість цього гормону, алкоголь викликає діуретичний ефект, так що ви частіше бігаєте в туалет. Разом з посиленим потовиділенням через спекотну погоду це збільшує ризик заробити зневоднення і тепловий удар.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *