Рецепти смачних страв до Великодня

Рецепти смачних страв до Великодня

Перед святами господині складають план, що будуть готувати на святковий стіл. Здавалося, чого тільки не перепробували, і яких тільки страв не їли. Кожна господиня має свої фірмові страви, перевірені роками. Ми ж пропонуємо збагатити ваш святковий стіл. Можливо, у нашій підбірці святкових страв знайдете щось цікаве і для себе.

Паска з горілкою

Випічка з алкоголем виходить дуже пухкою.

Інгредієнти:

  • 7 скл. борошна
  • 2 скл. молока
  • 1 скл. масла
  • 7 жовтків
  • 3 скл. цукру
  • 1 ч. ложка солі
  • 70 г дріжджів
  • 1 ст. ложка горілки
  • цедра лимона
  • лимонний сік, родзинки.

У теплому молоці розпустити дріжджі з цукром, додати масло, горілку, жовтки, сіль, борошно, лимонний сік, цедру лимона і родзинки. Замісити тісто.

Як підійде, розкласти у форми.

Дати знову піднятися. Змастити білками і випікати до готовності.

Заливне із фаршированої щуки

Інгредієнти для фаршированої щуки:

  • 1 щука
  • 1 яйце
  • 2 ст. л. манки
  • батон
  • 200 мл молока для замочування батона
  • 1 цибуля
  • 20 г вершкового масла для смаження
  • сіль та перець за смаком

Інгредієнти для желе:

  • 2,5 л води
  • 2 моркви
  • 1 цибуля
  • кріп та петрушка до смаку
  • лавровий листок до смаку
  • сіль та перець до смаку
  • 1 упаковка швидкорозчинного желатину

Рибу розпатрайте, почистьте від луски, видаліть зябра. Зніміть шкіру – для цього відсічіть голову і перекладіть до каструлі – вона знадобиться для приготування бульйону. Гострим тонким ножем зробіть акуратні надрізи під шкірою та зніміть її, наче панчоху. Коли дійдете до плавників, підріжте їх ножем або ножицями, аби не порвати шкіру. За декілька сантиметрів до хвоста відріжте «панчошку».

Мʼясо відділіть від хребта і перекрутіть на мʼясорубці. М’якуш батона замочіть у 200 мл молока, 1 цибулину дрібно поріжте та обсмажте на сковороді з вершковим маслом. Додайте до фаршу 2 ст.л. манки, 1 яйце, добре віджатий хліб та смажену цибулю. Посоліть та поперчіть до смаку. Начиніть фаршем панчоху-шкіру досить щільно, а потім замотайте щуку у харчову плівку – зробіть багато шарів, щоби фарш сильно не виварювався в бульйоні і вийшов смачним.

У велику каструлю налийте 2,5 л води, додайте цілу чищену цибулю, 2 моркви, лавровий листок, горошини чорного та духмяного перцю до смаку. Покладіть до каструлі щуку, загорнуту в плівку, а разом з нею і голову риби та за бажанням хребет. Доведіть до кипіння на середньому вогні, а потім зменште вогонь до мінімуму і варіть протягом 40 хвилин. За 20 хвилин до кінця приготування додайте зелень.

Дістаньте щуку та моркву з каструлі та дайте їм охолонути. Цибулю можна викинути. Бульйон процідіть крізь сито з марлею. Розведіть желатин у воді згідно з інструкцією на пакованні та розчиніть у ще теплому бульйоні.

Зніміть плівку з риби та поріжте її шматками завтовшки 1 см. Розкладіть у глибокі тарілки – до однієї тарілки можна викласти кілька шматочків. Прикрасьте вареною морквою, порізаною кружальцями, та залийте бульйоном так, щоби він повністю покрив шматки риби, поставте застигати до холодильника.

Подавайте заливну щуку безпосередньо перед тим, як усі сідатимуть за стіл.

Домашня ковбаса “Галицька”

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинини
  •  400 г сала (можна 600 г)
  • 1,5 ст. ложки солі
  • 1 ст. ложка чорного меленого перцю
  •  2 головки часнику.
  • можна додати 2 ст. ложки гірчиці в зернах.

М’ясо порізати шматочками 1Х1 см, сало маленькими кусочками, додати сіль, перець, розчавлений часник і трохи води або бульйону. Наповнити кишки і відставити в холод на добу. Відварити у воді після закипання 30 хв, потім запекти в розігрітій духовці до 180 ОС ще 30 хв. Ковбаса смакує як гарячою, так і холодною.

Сирно-м’ясний рулет

Інгредієнти:

  • 200 г твердого сиру
  • 7 яєць
  • 5 ст. ложок манки
  • 1 п. майонезу

Начинка:

  • 400 г фаршу
  • 1 цибулина
  • сіль, перець за смаком.

Яйця збити, додати майонез, манку, тертий сир. Вилити масу на деко, застелене пергаментом. Пекти в духовці 10–15 хв.

Фарш: цибулю порізати кубиками і підсмажити на олії. Змішати з фаршем, посолити і поперчити.

Спечений корж витягнути з духовки, рівномірно викласти на нього фарш і згорнути рулетом. Добре допомагати собі при скручуванні папером. Обгорнути рулет пергаментом і запікати в духовці 40 хв при 180 ºС. Дістати і поставити під легкий прес до охолодження.

 

Поділитись у соц мережі


1 коментар(ів) на статтю “Рецепти смачних страв до Великодня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *