Десерт на зиму без закатування в банки. Сухе варення варили у Києві ще понад століття тому. Заготовлені фрукти зберігають яскравий смак, а їсти їх зручно, як сухофрукти. Користь: в сухому варенні зберігається чимало вітамінів, також міститься велика доза заліза.
Готове сухе варення з персиків портібно скласти у банки чи контейнери із щільними кришками. У такому воно зберігається при кімнатній температурі впродовж кількох місяців.
Рецепт
Інгредієнти:
- Персики – 1 кг,
- Цукор – 2 кг,
- Вода – 2 склянки,
- Цукрова пудра – за смаком.
Почисть персики від шкірки. Для цього на дві хвилини занур їх в окріп, а потім переклади в крижану воду. Шкірка має легко знятися сама. Тверді плоди доведеться чистити, як картоплю.
Дістань з персиків кісточки й наріж фрукти скибочками або кубиками однакового розміру. Виклади в глибоку каструлю.
Робимо сироп. У каструлю засип цукор, додай воду і постав на маленький вогонь. Готуй, помішуючи, 10 хв після закипання сиропу.
Одразу залий ним персики. Дай постояти в сиропі 8 годин.
Доведи залиті сиропом персики до кипіння, зменши вогонь до мінімуму і провари ще 10 хв. Після цього залиши ще на 8 годин. Цей крок повторюй від 4 до 8 разів.
Коли персики будуть достатньо проварені в сиропі, переклади їх на решітку і залиши обсихати на кілька годин. Уся рідина зі шматочків фруктів має стекти.
Обсохлі персики в один шар виклади на вистелене пергаментом деко і підсуши під дією високої температури. Це можна зробити у нагрітій до 40°С духовці, на сонці або в електросушарці.
Час від часу діставай деко і пересипай шматочки персиків цукровою пудрою або дрібним цукром-піском. Варення вважається готовим, коли фрукти перестають бути липкими.
Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.