Про небезпечні ранні кавуни та дині розповіли хмільницькі фахівці

Про небезпечні ранні кавуни та дині розповіли хмільницькі фахівці

У нестерпну літню спеку ніщо краще не втамовує спрагу, ніж скибочка стиглого
кавуна або ароматної дині. На жаль, захоплення ранніми кавунами та динями може
призвести до нездужання та навіть отруєння. Усе через підвищений вміст нітратів та
різних стимуляторів росту, які недобросовісні виробники щедро додають у ґрунт, щоб
прискорити зростання та збільшити масу плодів. У цій статті ми розповімо, про те, чим
небезпечні нітрати в кавунах і динях, а також коли безпечно їсти кавуни та коли можна
їсти диню влітку.

Яка користь кавуна?

М’якуш кавуна на 92-95% складається з води. Решта – незначна кількість
клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін та
цитрулін. У кавунах присутні у невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. Ще в них
міститься близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози та сахарози.
Лікопен – це каротиноїд, жиророзчинний пігмент, що визначає колір кавунів та
помідорів. Що червоніше кавун, то більше в ньому лікопену. У кавуні, на відміну від
помідорів, міститься така ж форма лікопену, як у нашій плазмі крові. Він має потужні
антиоксидантні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення.
Щоденне споживання кавуна потрібне людям з атеросклерозом, жінкам у
менопаузі та людям з гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я
шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. Водночас надмірне споживання
кавуна користі не приносить.

Чи можна купувати кавуни у липні?

Традиційно кавуни та дині вирощуються на відкритому ґрунті та дозрівають у променях жаркого літнього сонця. Але отримані таким способом баштанні здатні прикрасити наш стіл лише до кінця серпня. Прискорити процес зростання, дозрівання кавунів та динь можна, якщо вирощувати їх під плівкою або за умов теплиці. За допомогою таких «вивертів» плоди вже в червні-липні стають доступними ласощами, але небезпечними. Плоди містять хімію, у вигляді нітратів, пестицидів і навіть барвників. Зовнішній вигляд кавуна буде звичайним, а от на смак рання ягода істотно відрізняється від дозрілої під палючими променями. На смак привізні кавуни та дині недостатньо солодкі, буває, що нагадують траву. Їхня консистенція водяниста, м’яка, колір м’якоті кавунів – частіше рожевий, дині – зеленувато-білий. Ранні кавуни містять дуже високі концентрації нітратів, тому що виробники хочуть швидше отримати врожай та збільшити масу плодів.

У чому небезпека ранніх кавунів та динь?

1. В організм людини потрапляють нітрати (солі азотної кислоти), які містяться у добривах.
2. У шлунково-кишковому тракті під впливом мікрофлори з нітратів утворюються нітрити.

3. Нітрити подразнюють слизові оболонки шлунка та кишківника (викликають нудоту,
блювання, діарею).
4. Нітрати сприяють накопиченню металів у печінці та нирках.
5. Нітрити окислюють залізо в гемоглобіні, перетворюючи його на метгемоглобін. Сам
гемоглобін є білком крові, що грає роль переносника кисню. Перетворюючись на
метгемоглобін, він втрачає здатність транспортувати кисень, через що в клітинах і
тканинах організму розвивається кисневе голодування – гіпоксія.
6. Нітрати в кавуні заважають засвоєнню корисних речовин (всмоктування вітаміну С
зменшується втричі).
7. Концентрацію нітратів можна перевірити портативним нітратоміром.
8. Не купуйте кавуни біля доріг! Баштанні швидко вбирають важкі метали, що містяться у вихлопних газах.

Допустима норма вмісту нітратів в кавунах становить 60 мг/кг, динях – 90 мг/кг.
Застосування продукції з підвищеним вмістом нітратів може призвести до харчового
отруєння. Найбільш схильні до впливу нітратів діти та вагітні жінки, а також люди, у
яких є хронічні розлади травлення. Але навіть здоровим людям із першими кавунами та
динями рекомендується почекати до кінця серпня.

Коли можна їсти кавуни в Україні?

Краще дочекатися середини серпня та спокійно купувати плоди без нітратів та
барвників. Ми рекомендуємо їсти кавуни в період з кінця серпня до жовтня включно.

Як вибрати кавун чи диню?

Ознаки кавуна без нітратів:

  • наявність жовтої плями (бік, на якому кавун лежав на грядці);
  • яскраво виражений колір смуг шкірки кавуна;
  • наявність тихого тріску, при стисканні кавуна;
  • шкірка повинна легко здиратися, якщо подряпати її нігтем.
    Також швидко перевірити кількість нітратів в кавуні можна за допомогою портативного нітрометра. Цей прилад оснащений датчиками, що реагують на кількість нітратів, та працює при контакті з м’якушем плодів. Якщо ви купили кавун, але ви маєте сумніви щодо вмісту в ньому нітратів, ви можете в домашніх умовах перевірити його придатність.

Ознаки нітратів в кавуні:

  • опустіть нерозрізаний кавун у воду, якщо він піде на дно – у ньому висока кількість
    нітратів;
  • зріз кавуна з нітратами – яскравий і гладкий, зріз гарного кавуна – нерівний та з
    крупинками;
  • піднесіть зріз кавуна до світла, якщо він з нітратами, він відливатиме фіолетовим
    кольором;
  • наявність у м’якоті жовтих та білих прожилок – ознака того, що кавун з нітратами;
  • якщо, поклавши трохи м’якоті кавуна у воду, через 15 хвилин вона набуде рожевого
    відтінку, будьте впевнені, що нітрати в кавуні точно присутні.

Ознаки дині без нітратів:

  • колір плода рівний та насичений;
  • на шкірці є рівномірна сіточка;
  • навіть без розрізу відчувається динний аромат.

Ознаки дині з нітратами:

  • колір м’якоті біля хвостика відрізняється від загального;
  • у м’якоті помітні поздовжні прожилки;
  • насіння плода порожнє або має сіруватий колір;
  • м’якуш на смак позбавлений ​​солодощі.

Варто нагадати, що на вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, в якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора й вмісту нітратів, пестицидів тощо.
При недотриманні елементарних санітарних норм при продажі сільськогосподарської продукції (кавунів, динь, та інших овочів та фруктів ) на ринках, особливо на стихійних, може призвести до виникнення небезпечних кишкових інфекцій. Нудота, діарея, біль у животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз і лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі або на ринку біля м’яса. Якщо їх різати та пробувати перед покупкою, або їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якуш і згодом у кишківник.
При перших ознаках отруєння та нездужання не варто чекати погіршення стану –своєчасне звернення до терапевта допоможе уникнути зневоднення та інших неприємних наслідків, яких може призвести інтоксикація.

За інформацією ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний
центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Ілюстративне фото – profihort.

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *