Харчові отруєння — захворювання, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі
мікроорганізми або отруйні речовини. Бактерії та віруси, що розмножуються в продуктах харчування, представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом, таких як: вагітні жінки, маленькі діти та літні люди.
Гострі кишкові інфекції (сальмонельоз, шигельоз, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А
та інші) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю
поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ
дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків
захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як
патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний
механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання
забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання
некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання тощо.
До основних симптомів кишкових інфекцій відносять:
- біль у животі та спазми;
- діарею;
- головний біль;
- нудоту;
- блювання;
- гарячку;
- загальне нездужання.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед
вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні. - Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для
приготування їжі. - Користуватися індивідуальним посудом.
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається
приготування їжі та зберігаються харчові продукти. - Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
- Окремо готувати й зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо,
птицю, рибу, овочі, фрукти тощо). - Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні
дошки тощо). - Добре просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
- Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових
продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі
більш ніж на 2 години). - Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати воду
в пляшках, у разі неможливості придбання воду в пляшках використовувати
охолоджену кип’ячену воду. - Використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки,
наприклад пастеризоване молоко. - Мити та обдавати окропом фрукти та овочі, особливо у разі споживання їх у сирому
вигляді. - Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для
приготування їжі тільки свіжі харчові продукти. - При транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовувати чисте
упакування (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо). - Не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої
торгівлі. - Не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
- Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати
заковтування води під час купання. - Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль,
інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо)
своєчасно звертатися за медичною допомогою в найближчий лікувальний заклад.
Самолікування може призвести до незворотніх ускладнень!!!
Своєчасно, якісно та кваліфіковано провести дослідження на виявлення збудників
харчових отруєнь можна в мікробіологічній лабораторії ВСП Хмільницький РВ за адресою
м. Хмільник, вул. Виноградна,7
Щоб отримати скерування на дослідження, обов’язково попередньо звернутися до свого
лікаря або в найближчий медичний заклад!!!
Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я – у Ваших руках.
За інформацією відокремленого структурного підрозділу Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України»