
Як уникнути отруєння грибами, про профілактику і першу допомогу розповіли фахівці Хмільницького відділення ВСП Хмільницький РВ ДУ “Вінницький ОЦКПХ МОЗ”.
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують
штучно, підлягають контролю. - Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від
споживання грибів. - Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і
збільшуючи концентрацію токсинів. - Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і
протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль в животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
- Терміново телефонуйте «103».
- Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
- До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю.
- Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні
продукти – це може прискорити всмоктування токсинів. - В жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся перечекати – це може бути смертельно небезпечно.
- ВАЖЛИВО! Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.