
В Україні синоптики прогнозують заморозки на ґрунті. Хмільничани вже відчули на собі значне похолодання і дістали набагато тепліші речі з шаф, але найближчими днями на поверхні ґрунту очікуються навіть заморозки.
- Вночі 22 вересня у західних областях, 23 вересня в Україні, крім півдня, сходу та Закарпаття, на поверхні ґрунту заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий), – передали у Державній службі надзвичайних ситуацій.
Крім того, в більшості областей спостерігатиметься похмура й дощова погода, не виняток і Вінниччина.
Натомість українські лікарі закликають зміцнювати імунітет і одягатися по погоді.
Загалом імунітет в холодну пору року не знижується. Річ у тім, що з похолоданням з’являється більше факторів, що збільшують ризик застудних захворювань.
Оскільки в осінньо-зимовий період різко скорочується кількість прогулянок на свіжому повітрі, то дуже важливо, незважаючи на похолодання, намагатися більше гуляти на свіжому повітрі, але не переохолоджуватися. У приміщенні можна додатково використовувати зволожувачі та очищувачі повітря. Також потрібно частіше мити руки, користуватися антисептиком, зволожувати слизову носа, носити маску в громадському місці.
Що ще потрібно робити для зміцнення імунітету!
- Відмовитися від шкідливих звичок. Не курити, а при вживанні алкоголю слід дотримуватися помірності: добре, якщо ви вживаєте максимум 150 — 200 мл. сухого вина на тиждень. У великих кількостях алкоголь не розширює судини, не зігріває, не захищає від вірусів. Навпаки — він сприяє інтоксикації організму, ослаблюючи імунну систему.
- Важливо дотримуватися дієти з високим вмістом фруктів і овочів. Харчування має бути збалансованим, тобто містити достатню кількість білків, жирів і вуглеводів, харчових волокон. Потрібно слідкувати за достатнім рівнем білка. Адже він забезпечує правильне функціонування імунної системи. Тому в раціоні повинні бути: птиця, яйця, риба, бобові, трохи червоного м’яса і субпродуктів, кисломолочна продукція, але не ковбаси і сосиски.
- Необхідно підтримувати нормальний рівень цукру і заліза в крові. Нормальні рівні цих показників допомагають краще опиратися інфекціям. Цілісні рослинні продукти, такі як фрукти, овочі, горіхи, насіння і боби, багаті поживними речовинами і антиоксидантами, які можуть дати перевагу в боротьбі зі шкідливими патогенами.
- Необхідно робити регулярні фізичні вправи. Вони допоможуть зменшити запалення і допомогти клітинам швидше відновлюватися. Серед таких вправ швидка ходьба, стійка їзда на велосипеді, біг підтюпцем, плавання і легкий піший туризм.
- Кожна людина повинна щодня вживати достатню кількість рідини — з розрахунку 30−40 гр на 1 кг ваги. Особливо це стосується осінньо-зимового періоду, коли включають опалення і вся волога випаровується з житла. Важливо зазначити, що чим старше стає людина, тим більше починає втрачати тягу до пиття, оскільки тіло не сигналізує про спрагу належним чином. Тому людям старшого віку необхідно регулярно пити рідину, навіть якщо вони не відчувають спраги.
- Контролювати вагу. Люди з ожирінням і діабетом мають порушення в роботі багатьох органів, більш схильні до ризику захворіти на ГРВІ, ГРЗ або грип. Тому вагу необхідно контролювати.
- Висипатися. Недостатня кількість годин сну або поганий сон можуть стати однією з причин більш високої сприйнятливості до хвороб. Достатній відпочинок, навпаки, допомагає зміцнити природний імунітет. А отже, дорослі повинні спати не менше 7 годин, підлітки — 8−10 годин, а діти молодшого віку — до 12 годин.
- Уникати стресів. Тривалий стрес згубно впливає на організм: він сприяє запаленням, також може стати причиною дисбалансу функцій імунних клітин. Зокрема, тривалий психологічний стрес може пригнічувати імунну відповідь у дітей. До занять, які можуть допомогти впоратися зі стресом, відносяться медитація, фізичні вправи, йога, ведення щоденника й інші практики усвідомленості.