У багатьох регіонах країни заборонено ходити до лісу через мінну загрозу, та люди все одно це роблять, про що свідчать регулярні госпіталізації через отруєння грибами. Деякі випадки закінчуються смертельно, адже симптоми можуть проявитися надто пізно, коли токсини вже вразили печінку й нирки і людині вже майже неможливо допомогти.
За інформацією ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» в області протягом 8 місяців 2023 року зареєстрований 1 випадок отруєння грибами. На жаль, цього року в Україні уже є один летальний випадок. Сталося це на Львівщині: 73-річна жителька Трускавця померла від отруєння квашеними груздями, які разом з чоловіком зібрали на околицях міста. 76-річний чоловік померлої досі в лікарні, його стан середньої важкості.
До речі, минулого року саме Вінницька область стала лідером по кількості отруєнь дикорослими грибами – аж 6 осіб.
Найкращий спосіб вберегтися від отруєння – це їсти лише фермерські гриби і відмовитися від дикорослих. До того ж нині й білі гриби, і лисички уже вирощують і на фермах.
Нагадаємо, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптоми грибного отруєння можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.
Це можуть бути:
- нудота;
- блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, галюцинації.
Бачите такі симптоми в людини, яка нещодавно їла гриби? Негайно телефонуйте 103! Поки чекаєте швидку, потрібно промити шлунок хворого водою: тобто випити декілька склянок води кімнатної температури та викликати блювання, а потім повторювати цю процедуру доки з хворого не виходитиме чиста вода.
Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
ПОРАДИ!
- Купуйте гриби в офіційних торгових точках (криті ринки, магазини) – там всі товари мають проходити санітарний контроль.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Коли купуєте чи збираєте гриби, майте напоготові (у телефоні чи надруковані) зображення їстівних грибів. Знайте, як відрізнити гриб від отруйного двійника.
- За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Їжте тільки приготовані гриби, навіть якщо це сироїжки.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.
Важливо! Отруйні гриби – це не єдина небезпека, яка ховається в лісах під час війни. Пам’ятайте правила мінної безпеки та в жодному разі не заходьте на території, відвідування яких заборонено у вашій громаді.
Джерело: Міністерство охорони здоров’я України.