
Цьогоріч до місцевих лікарень Вінниччини із підозрою на отруєння грибами госпіталізовано 11 осіб. Один із цих випадків шокує – малолітня дитина наїлася консервованих грибів невідомого походження. А дитині всього 4 рочки.
Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, люди збирали дикорослі гриби в лісах, лісосмугах та на присадибних ділянках. Причиною отруєнь, як і в минулі роки, було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Практика довела, що більшість грибників, які постраждали від отруєнь, не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.
Фахівці Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадали, як не отруїтися грибами! Варто лише не нехтувати елементарними правилами:
- не купуйте свіжі чи сушені гриби у місцях стихійної торгівлі та не купуйте грибні
консерви у банках із закатаними кришками, приготовлені в домашніх умовах. - не збирайте дикорослі гриби поряд із трасами, автомобільними шляхами, звалищами,
лісосмугами, посадками. - не збирайте дуже молоді або дуже старі, перезрілі гриби, в яких не чітко виражені
зовнішні ознаки. - не вживайте умовно-їстівні гриби зі спиртними напоями, це може спричинити реакцію
алкоголю та токсинів, що входять до складу грибів, посилити їх дію та спричинити сильне отруєння.
Краще вживайте в їжу гриби, які вирощені в промислових умовах, які проходять
лабораторний контроль.
Якщо ви купуєте вже зібрані гриби в магазинах та супермаркетах, уважно розглядайте упаковку з грибами, вони не повинні бути загнилими або зіпсованими. Не купуйте гриби,
якщо порушена цілісність упаковки чи упаковка брудна. Також не купуйте гриби, якщо на
упаковці немає етикетки, листів-вкладишів та взагалі відсутня інформація про товар.
В установі вкотре нагадали, що вживання дикорослих грибів може бути небезпечним для не лише для здоров’я, а й життя!