На Вінниччині троє осіб захворіли на ботулізм: все про захворювання розповіли хмільницькі фахівці

На Вінниччині троє осіб захворіли на ботулізм: все про захворювання розповіли хмільницькі фахівці

За 6 місяців поточного року у Вінницькій області зареєстровано 3 випадки ботулізму: в Гайсинському (Тростянецька ТГ), Тульчинському (Городківська ТГ) та Могилів-Подільському (Чернівецька ТГ) районах. В усіх випадках хворіли дорослі, пов’язане захворювання із вживанням продукції домашнього виготовлення, – повідомляє NEWS Хмільника.

Загалом по Україні зареєстровано 15 хворих. А тому, щоб хмільничани знали більше про ботулізм, про це розповіли фахівці Хмільницького районного відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб».

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у
більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Влітку, коли температура повітря підвищується, варто бути уважними до умов зберігання та приготування їжі.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої, копченої чи солоної риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму найчастіше з`являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з`являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує сітка або туман перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов`язано з паралічем очних м`язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття грудки у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м`язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом: хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання 

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м;ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ:

  • не робіть самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
  • дотримуйтеся чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовуйте зіпсовані овочі та фрукти;
  • піддавайте тепловій обробці банки і кришки перед консервуванням;
  • зберігати домашні консерви потрібно при температурі від +2 до +6°С;
  • потрібно знищувати “бомбажні” (вздуті) банки.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості
випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Ілюстративне фото – з відкритих інтернет-джерел.

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *