На Вінниччині почастішали випадки отруєння грибами: як не отруїтися

На Вінниччині почастішали випадки отруєння грибами: як не отруїтися

За тиждень на Вінниччині зафіксували по два випадки отруєнь, постраждали четверо людей, серед них одна дитина. Малеча з‘їла гриби, які знайшла на подвір’ї. Про це інформує Вінницький обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

  • Враховуючи зимово-весняний період, коли споживаються консервовані гриби, за період цього року вже зареєстровано: 9 випадків отруєнь, з 14 постраждалими, з яких 6 дітей (42,3%). Померло 2 дітей. 14,3% всіх постраждалих, 33,3% постраждалих дітей, – пишуть  у повідомленні.

Загалом за минулий рік у Вінницькій області зареєстрували 75 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 93 особи, в тому числі 4 дітей.  А нещодавно у селі Крутогорб Гайсинського району сталась трагедія – після вживання дикорослих грибів померло двоє дітей 4-х та 13-ти років, ще троє госпіталізовано до Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

За інформацією Хмільницького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, за останні п ’ять років ситуація з цього питання лише погіршувалась. В 2016 році на території області було зареєстровано 16 випадків отруєнь дикорослими грибами, в 2017 році постраждало 62 особи, в 2018 році було зареєстровано 70 випадків, в 2020 році – 74 випадки (93 людини, з них 4 дитини). Групові отруєння грибами були зареєстровані у 4 випадках, при цьому одночасно постраждалими були 3-4 особи. В переважній більшості перебіг захворювання був середнього ступеню важкості – 90% , важкий перебіг був лише в 3-х випадках.

За територіальним принципом випадки отруєння людей на території області, за останні п’ять років, розподілені нерівномірно. Найбільша кількість постраждалих зареєстрована  в колишніх Шаргородському, Жмеринському, Крижопільському, Вінницькому, Могилів-Подільському районах та в м. Вінниця. Одиничні випадки зареєстровано в Муровано-Куриловецькому, Бершадському та Чернівецькому, Тростянецькому, Гайсинському та Калинівському районах.

Важливо знати!!!

Найбільш важким вважається отруєння блідою поганкою. Досить з’їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.

Їстивні старі, недоварені і недосолені гриби нерідко викликають серйозні проблеми з травленням.

Хоча у людей, які регулярно вживають в їжу гриби, збільшується тривалість життя і зростає опірність організму до онкологічних захворювань, алергії, ревматизму і цукрового діабету, гриби вважаються важкою їжею, вони містять ферменти, які розщеплюють жири і клітковину. Всі гриби багаті фосфорною кислотою, яка необхідна нашому організму для зміцнення кісток і нервових волокон.

Якщо ви зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:

1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати. Одна бліда поганка, що потрапила в кошик до ста їстівних грибів, може отруїти на смерть.

2. Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.

3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту можуть застосовувати отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.

4. Не куштуйте сирі гриби.

5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.

6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.

7. Не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.

Ілюстративне фото для привернення уваги – Людмили Вертецької, ФБ.

 

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *