На Вінниччині люди отруїлися законсервованими маслятами й кабачками

На Вінниччині люди отруїлися законсервованими маслятами й кабачками

У ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» повідомили, що у Вінницькій області протягом 2023 року зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм. Причиною захворювання стало вживання консервованих грибів (маслят) та кабачків домашнього приготування 2022 року виготовлення. 

Основними симптомами було – порушення зору, ковтання, сухість в ротовій порожнині, утруднене дихання, розлад координації рухів, болі в ногах тощо.

Все про ботулізм і як уникнути цього захворювання

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму – Clostridium botulinum.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Що саме сприяє розвитку даного захворювання?

Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Найчастіше це консерви домашнього приготування (м’ясна тушонка, шинка, гриби, навіть консервовані овочі). Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі! Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а «гніздами». Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Як запобігти захворюванню?

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни та чистоти сировини;
  • не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
  • піддавати термічній обробці (при температурі не менше 100 градусів) банки та кришки в обов’язковому порядку;
  • зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;
  •  знищувати “бомбажні” (вздуті) банки;
  • не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими;
  • не вживати консерви, термін зберігання яких більше одного року;
  • необхідно провести термічну обробку всіх продуктів;
  • ботулотоксин менш стійкий до нагрівання. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин;
  • в жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;
  •  не купувати на ринках у приватних осіб (особливо у місцях не санкціонованої торгівлі!) м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солену, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в  домашніх умовах;
  • при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря;
  • якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих, або інших “небезпечних” продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги.       При данному захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті;
  • якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно.

Оскільки ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично заборонено!

У Вінницькій області за останні вісім років зареєстровано 62 потерпілих, в тому числі 6 дітей. Чотири смертельних випадків серед дорослих! Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті. Характерною ознакою було приготування в домашніх умовах м’ясних консервів (м’ясні тушонки, м’ясні паштети, ковбаси консервовані), риби в’яленої, м’ясних продуктів домашнього приготування, зокрема домашніх ковбас, виготовлення яких було виконано з порушенням технології та санітарних норм.

Запам’ятайте, що будь-яке отруєння не проходить без наслідків!!!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

Поділитись у соц мережі


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *