
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які
можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
За інформацією Хмільницького відділення ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ», на території Хмільницької, Уланівської та Війтівецької територіальних громад за 3 місяці 2025 року всього зареєстроване 28 випадків гострих кишкових інфекцій ( 45,9 випадків на 100 тис. ), у тому числі серед дітей 10 випадків (111,1 на 100 тис. дітей). А це більше, ніж у минулому році в той самий період: порівняно за аналогічним
періодом минулого року рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями зріс на
10,8 %.
Як попередити захворювання на гострі кишкові інфекції
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання
у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного
походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення
температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у
чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні
зони.
5 кроків до безпечнішої їжі
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для
приготування їжі; - захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема
ножами і обробними дошками; - зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і
готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і
морепродукти; - доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від
виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє
роль у запобіганні зараженні їжі.